Băsescu: Grindeanu lasă suspiciuni serioase. Depinde de Iohannis dacă vrea desereizarea Guvernului sau nu

Fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PMP, nu este tocmai încântat de propunerea PSD pentru funcţia de premier - Sorin Grindeanu, pe care îl plasează în categoria omul-serviciilor.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Noua nominalizare a PSD pentru fruncţia de premier al României, Sorin Grindeanu, "lasă suspiciuni serioase", având în vedere că a fost în Comisia de supraveghere a serviciilor de informaţii şi a urmat cursurile Academiei de Informaţii, a declarat miercuri seară, la România Tv, preşedintele PMP, Traian Băsescu.

"Eu aş trage o concluzie scurtă. Dragnea a cedat după o propunere absolut neinspirată, vulnerabilă, în primă fază. Acum se pare că vrea să dea satisfacţie: Bine, vă pun omul ăsta, lăsaţi-mă să fac Guvernul". Nu aş fi mers pe ideea asta, dar decizia este tot la preşedintele Iohannis. Vrea să treacă la un proces de desereizare a politicului sau nu. Depinde de preşedinte. Dacă vrea un proces de desereizare a Guvernului, îi va fi foarte greu să accepte şi această propunere.

Eu în locul preşedintelui aş lua ordinele emise de domnul Grindeanu, cât a fost ministrul Comunicaţiilor, să vedem dacă are legătură cu facilităţi create pentru instituţii de tip SRI sau alte instituţii. Eu am spus înainte să-mi termin mandatul, pentru că am simţit lucrurile acestea: structurile de informaţii au devenit impregnate în toate instituţiile statului. Trebuie pus capăt acestei extinderi a influenţei instituţiilor de informaţii, iar politicul să-şi facă treaba", a precizat Băsescu, citat de Agerpres.

Preşedintele PMP consideră că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier al României este una "nepotrivită".

"Nu înţeleg de ce oameni tineri, cum este Grindeanu, care a fost în Comisia de supraveghere a serviciilor de informaţii, a simţit nevoia să facă cursuri la Academia de Informaţii. Academia Naţională de Informaţii nu este şcoală de maiştri şi cam ştiu ce elevi vor să le vină acolo şi ce să studieze", a afirmat Băsescu.

Potrivit liderului PMP, şeful statului ar trebui să găsească o formulă şi să discute cu liderii PSD şi ALDE.

"Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă în capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică care nu poate fi îndreptată doar în parteneriat cu preşedintele. Sigur, o eroare politică în mintea mea care spun: prea multă implicare a serviciilor secrete în instituţiile politice. Preşedintele Iohannis ar fi trebuit să găsească o formulă să discute cu cei doi lideri.

Dar, atenţie: Dragnea i-a întins o soluţie pe care serviciile secrete o vor, o acceptă pentru că a fost ministrul Comunicaţiilor şi a făcut şi Academia de Informaţii. Este în regulă, depinde de decizia preşedintelui - vrea desereizarea guvernului sau nu", a opinat Băsescu.