Românii şi-ar dori unirea cu Moldova de peste Prut- sondaj

Hartă veche ce arată Basarabia ca parte a României
Hartă veche ce arată Basarabia ca parte a României (wikipedia.ro)

Un sondaj de opinie făcut public în prag de celebrare a 95 de ani de la Unirea din 1918, relevă că trei sferturi dintre români privesc cu ochi buni unirea României cu Moldova de peste Prut.

76% dintre românii intervievaţi de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) au declarat că sunt de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. Sondajul IRES, realizat vineri, 29 noiembrie mai relevă că 63% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE, este unirea cu R. Moldova".

În ceea ce priveşte reciprocitatea acestei dorinţe, o treime dintre respondenţi cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, părere altminteri confirmată de afirmaţiile premierului moldovean, Iurie Leancă, care la finele summitului de la Vilnius declară că ţara nu este încă pregătită să se unească cu România, prioritatea Moldovei fiind acum integrarea în UE.

Sondajul IRES mai relevă faptul că declaraţiile lui Băsescu ajung la români. Potrivit IRES, 64% dintre români au auzit despre declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE, este unirea cu Republica Moldova".

De asemenea, din sondaj rezultă că românii sunt patrioţi. 85% din respondenti s-au declarat patrioţi iar 87% au declarat că Ziua Natională a României este o sărbătoare importantă pentru ei şi familiile lor. În ciuda acestor declaraţii, doar 58% dintre cei chestionaţi au subscris la faptul că patriotismul este o valoare actuală.

Sondajul IRES a fost realizat vineri, 29 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri prin telefon asistate de calculator), pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.132 de persoane cu vârsta de minimum 18 ani, şi are o marjă de eroare de /- 3%. A fost dat publicităţii sâmbătă, 30 noiembrie, cu o zi înainte de Ziua Naţională.