Protestele în Bulgaria continuă, în pofida demiterii ministrului finanţelor (presă)

Ministrul bulgar al finanţelor Simeon Diankov a fost demis, dar această măsură nu a redus tensiunea socială, scrie marţi cotidianul sofiot Trud.
(photos.com)
Epoch Times România
19.02.2013

Ministrul bulgar al finanţelor Simeon Diankov a fost demis, dar această măsură nu a redus tensiunea socială, scrie marţi cotidianul sofiot Trud. Protestele sociale au continuat şi în seara zilei de luni, transformându-se în acţiuni antiguvernamentale, ceea ce a dus la ciocniri între protestatari şi poliţişti în faţa parlamentului.

Presa sofiotă notează că numărul protestatarilor a fost luni mult mai mic, comparativ cu cei circa 100.000 de persoane care au ieşit pe străzi duminică în întreaga ţară, dar în schimb manifestarea lor a fost mult mai violentă. O parte dintre manifestanţi au aruncat cu pietre împotriva clădirii parlamentului şi sediului societăţii de distribuire energiei elecrică CEZ şi au răsturnat coşuri de gunoi pe străzile capitalei Sofia. După ora 20,00 poliţia a intervenit dispersând mulţimea. Doi protestatari au fost răniţi uşor, iar 11 au fost reţinuţi. Un cetăţean a fost reţinut pentru că a tras cu un pistol cu gaze de la fereastra apartamentului său în direcţia unui grup de protestatari, crezând că aceştia vor să-i distrugă autoturismul parcat în faţa locuinţei. În grup s-a aflat şi un ziarist al postului de televiziune Canal 3 care a chemat poliţia. În Veliko Târnovo un bărbat şi-a dat foc în plină stradă. Sinuciderea lui a fost motivată cel mai probabil de sărăcia extremă în care trăia.

Ziarul Trud scrie că Diankov este primul ministru de finanţe demis după anul 1990. Premierul Boiko Borisov nu a oferit nici o explicaţie. Cu toate că biroul de presă al guvernului a difuzat un comunicat în care se afirma că Diankov, care era şi vicepremier, şi-a depus singur demisia, analiştii politici sunt convinşi că acesta a fost demis de premier într-o încercare de a diminua tensiunea socială. Postul naţional de televiziune BNT a informat despre schimbarea în guvern într-un mod foarte interesant - 'Ministrul de finanţe Simeon Diankov şi-a depus demisia. Acesta a primit vestea în SUA unde se află într-o vizită privată'.

Vicepremierul Simeon Diankov a părăsit guvernul după o confruntare cu premierul Borisov pe subiectul plăţilor din agricultură, informează Sega. Diankov a decis amânarea plăţii unor subvenţii pentru agricultură din cauza lipsei de bani la buget. Această decizie a fost contestată de fermieri care au ameninţat că, dacă nu-şi primesc banii până marţi, vor bloca drumurile din ţară. În pofida poziţiei ministrului de finanţe, premierul Borisov a ordonat ca subvenţiile să fie plătite din rezervele monetare a statului. După demisia lui Diankov, postul de ministru al finanţelor va fi preluat de către Tomislav Doncev, care va continua în acelaşi timp să ocupe şi portofoliul de gestionare a fondurilor europene. Totodată, Borisov va propune parlamentului ca ministrul dezvoltării regionale Liliana Pavlova să devină vicepremier în guvernul condus de el.

A plecat singurul ministru care putea să spună 'NU' premierului, comentează Capital. Cu toate că măsurile aplicate de Simeon Diankov au fost uneori controversate, fără îndoială un mare succes al lui a fost că a reuşit să păstreze o disciplină financiară. Bulgaria a devenit unul dintre primele state din UE care au reuşit să-şi reducă deficitele bugetare până la limita de 3% din PIB. Reputaţia bună pe care o are Bulgaria din punct de vedere al datoriei a ajutat-o să aibă o performanţă bună pe pieţele financiare internaţionale. Diankov, care înainte de a ocupa postul de ministru al finanţelor a lucrat la Banca Mondială, a făcut parte din echipa de experţi din guvern: oameni fără experienţă în politică. El a condus Ministerul Finanţelor într-o perioadă de criză când tensiunea între cererile pentru mai multe cheltuieli şi necesitatea de a fi respectată o disciplină financiară este mare.

În ultimele zile, Bulgaria a fost cuprinsă de importante proteste sociale care au culminat duminică cu zeci de mii de persoane în stradă în peste 35 de oraşe ale ţării, fiind cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani. Artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate de protestatari nemulţumiţi de creşterea facturilor la energie electrică. Partidele de opoziţie au profitat de ocazie pentru a cere demisia guvernului şi alegeri anticipate în aprilie. Potrivit unor publicaţii din presă, şi premierul Borisov ar lua în considerare varianta alegerilor anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor