Protest masiv impotriva lui Putin la Moscova

Peste 14.000 de manifestanţi s-au strâns luni în piaţa Puşkinskaia, din centrul Moscovei, pentru a denunţa victoria lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale.
Premierul rus, Vladimir Putin. (MISHA JAPARIDZE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2012

Peste 14.000 de manifestanţi s-au strâns luni în piaţa Puşkinskaia, din centrul Moscovei, pentru a denunţa victoria lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale.

"Sunt plin de ură faţă de aceste alegeri, nu le voi recunoaşte niciodată", a declarat liderul de stânga Serghei Udalţov la miting.

Premierul Vladimir Putin, în vârstă de 59 de ani, se întoarce la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. El a obţinut 63,6% din voturi, potrivit cifrelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Oficiali din CEC şi din poliţie au recunoscut că s-au înregistrat unele nereguli, dar au insistat că au fost pe scară prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului. Putin a ordonat lansarea unei anchete.

Potrivit poliţiei, circa 14.000 de persoane au participat la mitingul anti-Putin, derulat sub sloganul "Pentru alegeri libere". Organizatorii au estimat că cel puţin 20.000 de oameni au ieşit în stradă.

Piaţa Puşkinskaia era plină cu mult timp înainte să înceapă discursurile liderilor de opoziţie, potrivit corespondentului RIA Novosti la faţa locului. Mulţimea a scandat sloganuri precum "Rusia fără Putin".

"Alegerile de duminică au fost o farsă. Putin s-a numit singur preşedinte. Trebuie să continuăm să ieşim în stradă până când se va schimba ceva", a declarat Stanislav Jenov, un participant la miting.

Printre cei care au luat cuvântul pe scenă au fost politicienii Boris Nemţov, Serghei Mitrohin, Ghennadi Iavlinski, Udalţov şi activiştii Vladimir Tor şi Konstantin Krîlov.

"Aţi furat de la noi", a strigat bloggerul Aleksei Navalni la microfon, referindu-se la autorităţi.

Şi candidatul independent la preşedinţie Mihail Prohorov, un om de afaceri care a încercat să atragă voturile clasei de mijloc şi care s-a clasat pe a treia poziţie, cu 7,9% din sufragii, a urcat pe scenă pentru a-şi reînoi promisiunea de a înfiinţa un partid politic. Apariţia sa a generat reacţii divizate - de la huiduieli până la aplauze.

Primăria a ezitat să acorde autorizaţie pentru protest şi le-a refuzat organizatorilor dreptul de a organiza mitingul în locurile pe care le-ar fi dorit. Abia după ce aproximativ 5.000 de persoane şi-au anunţat participare la manifestaţie, pe Facebook, autorităţile din Moscova a decis să facă un compromis.

Poliţia i-a invitat pe Udalţov şi pe colegul său Ilia Iaşin pentru discuţii înainte de protest, dar cei doi au refuzat.

Zeci de camioane cu scutieri au fost trimise luni în centrul Moscovei, iar un elicopter a survolat piaţa Puşkinsaia. Oficiali din poliţia locală au ameninţat că vor sancţiona pe oricine încalcă normele de desfăşurare a adunărilor publice.

Patru proteste de amploare faţă de Putin au avut loc la Moscova după alegerile parlamentare din decembrie. La fiecare dintre ele s-au strâns zeci de mii de persoane şi toate s-au încheiat fără incident, fapt lăudat de premier.

Liderul de opoziţie Boris Nemţov a declarat că evenimentul din piaţa Puşkinskaia va fi urmat, la ora locală 21.00, de un flashmob, în cursul căruia manifestanţii vor încerca să incercuiască Kremlinul ţinându-se de mână.

Poliţia a avertizat că evenimentul este ilegal şi va fi dispersat. Cu toate acestea, forţele de ordine nu au intervenit pentru a opri un eveniment similar în 26 februarie, la care au luat parte circa 18.000 de opozanţi ai lui Putin.

Un grup de manifestanţi au încercat să meargă pe jos spre Kremlin din piaţa Puşkinskaia, însă au fost opriţi de scutieri, care au arestat o parte dintre ei.

Circa 100 de activişti din gruparea radicală de opoziţie Cealaltă Rusie au fost reţinuţi în cursul unui protest neautorizat din apropiere de Comisial Electorală Centrală. Politicianul Eduar Limonov, care conduce gruparea, se află printre ei.

Trei reporteri au fost reţinuţi, de asemenea, pentru scurt timp, iar unul dintre ei ar fi fost bătut.

Cel puţin 800 de persoane au participat la un miting neautorizat al opoziţiei la Sankt Petersburg, iar 70 dintre ei au fost arestaţi.

Între timp, circa 10.000 de persoane s-au strâns în piaţa Manej, în apropiere de Kremlin, pentru a saluta victorialui Putin.

Printre cei care au luat cuvântul la evenimentul urmat de un concert au fost celebrităţi din lumea sportului şi spectacolului. Ei l-au felicitat pe Putin pentru victorie şi au denunţat afirmaţiile opoziţiei potrivit cărora campania a fost incorectă, iar votul a fost fraudat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor