Poliţia rusă arestează protestatarii anti-Putin

A doua zi după ce ruşii l-au ales pe prim-ministrul Vladimir Putin ca următorul preşedinte al ţării, guvernul a organizat două petreceri în apropiere de Kremlin. Dar nu toată lumea din capitală avea luni un motiv pentru a sărbători.
Poliţia rusă arestează activişti anti-Putin în Piaţa Pushkinska, 5 martie 2012 (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

A doua zi după ce ruşii l-au ales pe prim-ministrul Vladimir Putin ca următorul preşedinte al ţării, guvernul a organizat două petreceri în apropierea Kremlinului. Dar nu toată lumea din capitală avea luni un motiv pentru a sărbători.

La câteva minute după ce a strigat "Putin, hoţul", liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalni, a fost arestat împreună cu 150 de alţi demonstranţi în centrul Moscovei.

În altă parte a Moscovei şi în Sankt Petersburg, poliţia a arestat 150 de persoane în mai multe proteste, a doua zi după ce premierul Putin a fost ales pentru un mandat de şase ani ca preşedinte.

Luni dimineaţa, monitori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au numit alegerile prezidenţiale din Rusia neechitabile. Raportul organizaţiei a declarat că nu a existat o concurenţă reală în cursa electorală şi că nu a existat nicio urmă de îndoială că prim-ministrul Putin ar putea câştiga.

Putin, care a îndeplinit funcţiile de preşedinte şi prim-ministru timp de 12 ani, a câştigat 64 la sută din voturi. Candidatul Partidului Comunist, Gennadi Ziuganov, a câştigat 17 la sută. Locul al treilea a fost câştigat de Mihail Prohorov - un om de afaceri ce s-a făcut cunoscut relativ de curând în politică -, care a câştigat 7 la sută din voturi.

Prohorov a fost singurul dintre cei patru candidaţi ai opoziţiei care s-a alăturat celor aproximativ 15.000 de demonstranţi, ce s-au adunat în Piaţa Puşkin, la un kilometru de Kremlin.

Într-un discurs scurt, Prohorov a promis că va crea un nou partid politic pentru a aduce libertate Rusiei.

Maestrul de şah Gari Kasparov a promis şi el că Rusia va deveni o ţară liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor