Dionis Cenuşă: Prieteniile lui Dodon cu regimurile de la Moscova, Ankara şi Teheran nu trebuie proiectate asupra relaţiilor cu SUA, UE şi NATO

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

În contextul foarte neliniştit şi tensiunea din tot Orientul Apropiat, politologul Dionis Cenuşă consideră că guvernarea de la Chişinău, dar şi Preşedinţia, trebuie să se abţină de la orice intenţie de a importa disputele geopolitice.

Acesta menţionează că relaţiile dintre puterile regionale, cu care preşedintele Igor Dodon şi-a întărit prietenia până acum - Rusia, Turcia, Iran (inclusiv) şi Occident se acutizează continuu.

„De-a lungul lui 2019 şi cu precădere în 2020, punctele de ciocnire dintre ceea ce mai rămâne din Vestul, nu demult mai unit şi coerent, şi Estul aflat într-o coalizare îndemnată de Rusia, se extinde spre Libia”, comentează analistul, pe pagina sa de Facebook, notând că incursiunea oficială a Turciei şi activităţile militare semi-discrete ale Rusiei împotriva autorităţilor libiene recunoscute de la Tripoli accentuează Libia în calitate de teren nou de confruntare internaţională, după Siria.

Expertul susţine că apogeul animozităţilor americano-iraniene va menţine în tensiune tot Orientul Apropiat, dar şi preţul la petrol, care va genera cutremure pe piaţa energetică mondială.

„De asemenea, prieteniile pe care Dodon le-a legat cu regimurile de la Moscova, Ankara şi Teheran (mai puţin) nu trebuie sub nicio formă şi în niciun caz proiectate asupra relaţiilor şi contactelor interstatale strategice pe care Moldova le are cu SUA, UE, statele membre UE şi NATO”, a conchis Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe