Iranul ar fi ratat deliberat ţintele în atacul cu rachete asupra bazelor americane din Irak, de miercuri

Rachetă balistică Shahab-3 lansată în timpul unui exerciţiu militar în Iran, iunie 2011
Rachetă balistică Shahab-3 lansată în timpul unui exerciţiu militar în Iran, iunie 2011 (Screenshot)

Se crede că Iranul a evitat în mod intenţionat să provoace daune şi victime militare SUA în timpul atacurilor cu rachete de miercuri dimineaţă, efectuate asupra bazelor care adăposteau trupele americane din Irak, ca represalii în urma uciderii generalului iranian Qassem Soleimani, potrivit unor surse americane şi ale UE, familiarizate cu evoluţia.

Sursele, vorbind în condiţii de anonimat, au declarat, miercuri, pentru Reuters, că iranienii au făcut ca atacurile să ţintească greşit pentru a preveni scăparea situaţiei de sub control, dar, totuşi să menţină un nivel de credibilitate în faţa poporului iranian.

O sursă din Washington a declarat că au existat indicii timpurii, în timpul atacului, conform cărora nu vor exista victime de partea americană, în urma atacului împotriva bazei aeriene al-Asad şi a unei alte instalaţii din Erbil.

Se crede că Iranul a încercat să lovească anumite părţi ale bazelor pentru a reduce la minimum numărul victimelor şi mai ales pentru a evita decesele americanilor, conform mărturiilor a trei surse citate de Reuters. Datele care au condus la aceste concluzii au inclus informaţii din interiorul Iranului care confirmă natura planului atacului.

„Au vrut să răspundă, dar aproape sigur să nu escaladeze”, a spus una dintre sursele Statelor Unite.

Casa Albă nu a răspuns imediat la comentarii.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Teheran a luat „măsuri proporţionale” de autoapărare şi nu a căutat să înceapă un război cu Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe