Bucureşti: Peste 20 de persoane ridicate de la un protest la Hala Matache
alte articole
Peste 20 de persoane care au fost ridicate de jandarmi sâmbătă, după ce au participat la un protest faţă de mutarea Halei Matache din Capitală. Protestatarii au fost duşi la Secţia 3 Poliţie, unde au primit avertismente pentru că au participat la un miting neautorizat.
Protestul a început cu un "lanţ uman în jurul Halei Matache", în încercarea de a proteja obiectivul. Participanţii se deplasau în jurul monumentului pentru că nu aveau autorizaţie pentru a desfăşura un miting. Ei au afişat pancarde pe care scria "Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă", "Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul!", "Dacă hala e demolată, noi pierdem bani", "Respectaţi legea! Organizaţi concurs!".
Jandarmii au încercat să-i îndepărteze de la faţa locului, pe motiv că nu aveau autorizaţie pentru protest. Ei s-au grupat pe un trotuar din apropiere, de unde au fost luaţi de oamenii legii cu duba şi duşi la secţie.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că protestul nu a fost autorizat şi manifestanţii au fost avertizaţi de mai multe ori să se retragă din zonă, înainte de a fi ridicaţi.
Printre persoanele ridicate au fost Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", şi Doina Wella, de la Fundaţia Pro Patrimonio, cunoscuţi pentru acţiunile lor de protejare a clădirilor vechi şi a monumentelor istorice din Bucureşti.
"Un jandarm m-a strâns foarte tare şi mi-a sucit braţul, deşi nu mă opuneam, când am urcat în dubă. Am întrebat de nenumărate ori în maşină cum îl cheamă, până când s-a prezentat. Am întrebat de asemenea de mai multe ori de ce am fost ridicaţi şi unde suntem duşi şi nu ni s-a spus nimic. Deci eşti ridicat în mod arbitrar, brutal şi fără să ţi se spună nimic", a spus Doina Wella.
Hala Matache, monument istoric, trebuie mutată de pe actualul amplasament pentru a face loc noii artere de circulaţie Buzeşti-Berzei.