Veaceslav Platon extrădat în Moldova: "Toţi banii au fost furaţi de Plahotniuc"

Învinuit de spălare de bani în dosarul Băncii de Economii de la Chişinău, Veaceslav Platon a fost extrădat autorităţilor din Moldova. Totodată, Procuratura cere 30 de zile de arest preventiv pentru omul de afaceri.
Veaceslav Platon la Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev
Veaceslav Platon la Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev (jurnal.md)

Omul de afaceri Veaceslav Platon, arestat de autorităţile ucrainene la solicitarea procurorilor moldoveni, a fost extrădat luni, 29 august în Republica Moldova. Imediat după predarea acestuia autorităţilor de la Chişinău, procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirea. Pe 30 august, la ora 11:00, judecătoria Buiucani urma să se expună asupra demersului procurorilor privind prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare pe numele lui Platon, anunţa Procuratura Generală din Republica Moldova, la cererea avocaţilor însă, şedinţa s-a amânat pentru miercuri, 31 august.

Adus de către forţele de ordine la şedinţa de judecată, Veaceslav Platon, pentru prima dată de când a fost reţinut, a făcut declaraţii pentru presă. Acesta a afirmat că nu îşi recunoaşte vinovăţia, susţinând că vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este responsanbil de furtul banilor. "Toţi banii au fost furaţi de Plahotniuc", a exclamat acesta în timp ce era escortat către sala de judecată.

Amintim că, pe 9 august, Curtea de Apel din Kiev a menţinut hotărârea de judecată a primei instanţe prin care omul de afaceri a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. Magistraţii au refuzat atunci să accepte argumentele avocaţilor lui Platon, potrivit cărora acesta ar fi cetăţean ucrainean. În aceste circumstanţe, pe 15 august procurorii ucraineni au dat startul procesului de extrădare al omului de afaceri.

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.