Laura Georgescu nu demisionează, dar îşi delegă atribuţiile. Jucan: În an electoral, CNA rămâne politizat la maxim

Trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, Laura Georgescu refuză să îşi dea demisia de la şefia CNA, în ciuda insistenţei unor colegi din Consiliu.
Laura Georgescu, CNA (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.11.2015

La începutul şedinţei de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu a anunţat că nu va demisiona de la conducerea instituţiei, pentru că nu a făcut nimic ilegal, însă îşi va delega dreptul de semnătură vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, astfel încât Consiliul să poată să funcţioneze normal.

"Personal, am luat în calcul şi o demisie, chiar dacă am conştiinţa faptului că nu am făcut nimic ilegal, însă această decizie va veni atunci când instituţiile abilitate vor demonstra că am încălcat voit, premeditat şi cu bună ştiinţă legea. Deocamdată pot afirma cu tărie că toată viaţa m-am raportat la lege. Inclusiv în această instituţie, atunci când a trebuit să luăm decizii. Îmi asum anumite carenţe, anumite întâmplări contextuale, mai puţin fericite, provocate, nepremeditat, pentru care îmi cer, din nou, scuze dumneavoastră şi tuturor angajaţilor CNA.

Pentru că orice explicaţii suplimentare date de mine, fie ar putea cădea în derizoriu, fie ar putea fi reinterpretate în fel şi chip, mă opresc la a afirma faptul că deleg, fără nicio rezervă, dreptul de semnătură colegului meu Răsvan Popescu, cu dorinţa ca CNA să funcţioneze, repet, în condiţii de normalitate şi performanţă", a declarat Laura Georgescu, adăugând că va reveni asupra acestei decizii doar dacă instituţii ale statului îi vor cere, potrivit Agerpres.

Unul dintre membri CNA, Dorina Rusu, a subliniat că Laura Georgescu trebuie să îşi dea demisia având în vedere faptul că este urmărită penal într-un dosar instrumentat de procurorii DNA. "Dânsa este principalul vinovat pentru care instituţia este în starea în care este. Este cea care a adus-o în starea în care este".

"Şi este cu atât mai grav că avem probleme pe care trebuie să le dezbatem, de exemplu, în legătură cu tragedia de la Colectiv nu am făcut absolut nimic (...) Este o instituţie pur si simplu destructurată, sigur, fiecare dintre noi are partea lui de vină, dar cel care conduce instituţia este principalul vinovat pentru care nu funcţionează instituţia (...) Doamna Georgescu ne-a adus la cunoştinţă (că delegă dreptul de semnătură, n.r.), este decizia dânsei, nu ne-a cerut acordul (...)

Pe de altă parte, dacă doamna Georgescu consideră că acesta este un fel de a lua presiunea de pe instituţie, nu este adevărat. Eu voi continua demersurile către Parlament pentru ca doamna Georgescu să fie demisă (...) Însă acum trebuie să ne facem treaba, pentru că altfel vom fi şi mai penibili şi pasibili să fim judecaţi de oameni", a declarat Dorina Rusu, citată de Mediafax.

La rândul lor, membrii CNA Valentin Jucan şi Florin Gabrea s-au ridicat de la masa de şedinţă a Consiliului motivând că nu vor să stea la aceeaşi masă cu Laura Georgescu. Ei nu au părăsit însă sala de şedinţă, ci s-au aşezat în zona dedicată presei şi reprezentanţilor radiodifuzorilor.

În schimb, ceilalţi membri ai CNA - Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda şi Lorand Turos - continuă să îşi desfăşoare activitatea normal.

Amintim că Valentin Jucan a blocat desfăşurarea şedinţei de marţi a CNA difuzând la volum maxim o înregistrare audio din Piaţa Universităţii, cu "vocea străzii", gest ce i-a determinat pe ceilalţi membri ai Consiliului să părăsească sala. Jucan a susţinut că va repeta gestul în fiecare şedinţă dacă Laura Georgescu nu îşi dă demisia, sau Consiliul nu este dizolvat.

Comentând decizia luată astăzi de Laura Georgescu, de a-şi delega atribuţiile vicepreşedintele CNA, Valentin Jucan susţine că avem de a face cu "o falsă rezolvare a problemei".

"Eu nu accept să stau la aceeaşi masă cu Laura Georgescu. Şi puţin mă interesează înţelegerile politice ale celor care o susţin în continuare. De ce nu demisionează? Dincolo de lipsa bunului simţ, scopul păstrării ei în funcţie este tocmai anul electoral care începe. Păstrarea Laurei Georgescu în funcţie dă posibilitatea, celor care o susţin, să aibă în an electoral un CNA politizat la maxim, parazitat şi cât se poate de contestabil. Se doreşte ca anul viitor CNA să nu poată să îşi exercite menirea în sensul protejării interesului public. De aceea acest Consiliu trebuie dizolvat. Există posibilităţi. Le susţin pe toate căile posibile" a declarat joi Valentin Jucan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor