Protest extrem la Ministerul Muncii. Un grup de nevăzători intră în greva foamei

Nemulţumiţi de modul în care se duc fondurile Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi de faptul că la mulţi "nevăzători: care beneficiază de indemnizaţii văd foarte bine unii având chiar permis de conducere, nevăzătorii vor intra în greva foamei în faţa la minister.
Nevăzător
Nevăzător (www.engadget.com)

Şapte persoane cu deficienţe de vedere, vor face, începând de luni, greva foamei, în faţa Ministerului Muncii. Greviştii foamei vor fi în faţa ministerului în fiecare zi în intervalul orar 10.00 – 17.00. La ora 17.00 se vor retrage într-o dubă parcată în aproprierea ministerului, unde îşi vor continua greva foamei, de unde a doua zi vor reveni în faţa instituţiei, au declarat, pentru România liberă, greviştii.

Prin protestul lor extrem, nevăzătorii îşi propun să afle unde se duc fondurile Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizaţie de utilitate publică şi cer deblocarea banilor pentru formare profesională a nevăzătorilor şi verificarea tuturor certificatelor de handicapat acordate unor persoane. Potrivit protestatarilor, cel puţin 40.000 din cei ce iau bani de la stat, văd în realitate foarte bine, unii având inclusiv... carnet de conducere.

Potrivit sursei citate, România are înregistraţi oficial, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, 106.000 de nevăzători din care 60.000 sunt şi membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR).

“De unde provine diferenţa, până la 106.000? Zeci de mii de falşi nevăzători au fost înregistraţi cu gradul I de handicap pentru a primi indemnizaţia, ajutor de însoţitor. De mulţi ani se ştie despre această situaţie, am încercat să sensibilizăm autorităţile, dar nu ne ascultă nimeni”, a declarat pentru România liberă Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt al “Grupului de iniţiativă pentru reformarea ANR”.

“Trebuie doar să cunoşti pe cineva din interiorul acestui mecanism de fabricat handicap de gradul 1, care îţi permite apoi să obţii un venit lunar de aproximativ de 1.000 de lei, peste orice alt venit personal”, a precizat acesta. În fine, greviştii nevăzători îşi pun şi problema banilor primiţi de Asociaţiei Nevăzătorilor din România, care este asociaţie de utilitate publică, deci are acces la bunuri publice, inclusiv bani. “ANR se finanţează şi de la Ministerul Muncii, dar şi din cotizaţii. O cotizaţie, în medie la nivel naţional, este de 75 de lei de persoană pe an. Înmulţiţi cu 60.000 de membri ca să înţelegeţi despre ce sume vorbim”, a arătat Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt a grupului mai sus menţionat.

Protestatarii mai acuză că ANR nu a fost niciodată transparentă cu banii, nici cei ai statului nici cei privaţi şi cer crearea unei structuri care să aibă în vedere numirea câte unui nevăzător în cele 32 de filialele din ţară pe criterii de competenţă.

"Nimeni nu a căutat să facă cunoscute aceste sume pe care ANR le primeşte anual, noroc cu DNA care a început cercetarea Siveco şi aşa s-a aflat câţi bani circulă numai pe această filieră. Nici Guvernul, nici Ministerul Muncii, cu atât mai puţin Asociaţia Nevăzătorilor, nimeni nu a încercat să elucideze acest mister. Vă pot spune că peste 2 milioane euro pe an din subvenţii, cotizaţii şi donaţii au intrat în conturile asociaţie, care au dispărut pur si simplu. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Din 1989 încoace, niciodată vreun nevăzător nu a fost angajat printr-un program realizat de Asociaţie, a cărei menire, până la urmă, aceasta este, să-i ajute pe nevăzători”, a adăugat Valeriu Borşan pentru România liberă.

Borşan a făcut referire la un imens scandal imens izbucnit în 2014 când persoane din conducerea ANR ar fi convenit să “fabrice” o serie de documente cu ajutorul cărora să obţină nejustificat fonduri europene, potrivit procurorilor DNA. Practic, nevăzătorii ar fi trebuit învăţaţi să folosească computerele, însă cursurile nu au mai avut loc.

Temperaturile în aceste zile vor fi cuprinse între - 12 şi - 3 grade.