Protest al victimelor Mineriadei din iunie '90 la Parchetul General: "Se încearcă încă o dată muşamalizarea acestui dosar"

Din '90 şi până acum, la conducerea ţării s-au succedat varii guverne iar la conducerea Parchetului s-au perindat numeroşi magistraţi, mulţi dintre ei declarându-şi intenţia de a soluţiona dosarul Mineriadei. Promisiunile au rămas doar vorbe - vinovaţii de crimele din iunie 1990 se plimbă în continuare liberi, printre noi.
Viorel Ene(Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei)
Viorel Ene(Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei) (Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

Reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) au protestat, luni, în faţa Parchetului General, nemulţumiţi de modul în care este instrumentat dosarul Mineriadei din iunie '90, respectiv de faptul că acesta este deschis parţial şi că mulţi dintre cei care se fac vinovaţi de atrocităţile contra populaţiei civile nu au fost puşi sub acuzare.

"S-a anunţat oficial că în 2 luni de zile va fi terminat acest dosar, lucru pe care noi îl considerăm că nu este decât o propagandă, pentru că, de fiecare dată când sunt alegeri, se discută de Mineriadă şi Revoluţie. Sunt multe aspecte care, dacă se merge pe repede înainte nu vor fi prinse", a acuzat preşedintele AVRM, Viorel Ene.

Concret, Ene acuză că Parchetul Militar "refuză să cerceteze despre victimele îngropate la Străuleşti şi Domneşti" şi refuză să-i pună sub urmărire penală pe procurorii care, în '90, au emis mandate ilegale de arestare împotriva cetăţenilor reţinuţi ilegal la Măgurele şi Băneasa.

Referitor la morţii de la Străuleşti, Ene susţine că există imagini în care erau îngropaţi oameni neidentificaţi precum şi mărturii ale medicilor, şi există suspiciuni rezonabile că aceştia ar putea fi cetăţeni ce au decedat în urma bătăilor administrate de mineri şi rămaşi neidentificaţi.

"Dintre cei bătuţi de mineri, unii au decedat peste câteva zile. Bucureştenii aveau familie, i-au identificat, dar erau oameni din provincie care au decedat în spitale şi nu se ştia cine sunt", susţine Ene.

În ceea ce-i priveşte pe procurori, potrivit lui Viorel Ene, începând din data de 14 iunie, au fost reţinute circa 1030 de persoane, în Şcoala de Poliţie Băneasa şi în unitatea de la Măgurele. Din cele 1030, au primit mandat de arestare 184 de persoane. Ulterior, după 18 iunie 1990, s-a mai făcut o serie de arestări, fiind reţinuţi cei care au atacat instituţiile statului pe 13 iunie, respectiv TVR-ul şi MAI. Din cele 184 de persoane arestate, 54 au fost eliberate într-un interval de 1- 4 luni, iar ulterior, cei împotriva cărora s-au găsit probe de vinovăţie au fost trimişi în instanţă în două loturi, judecaţi şi condamnaţi definitiv şi irevocabil. Cât despre restul de persoane care, practic, au fost arestate ilegal, procurorii care au emis mandatele nu au fost traşi la răspundere, acuză Ene.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii AVMR se declară nemulţumiţi că oameni cheie în represiunea împotriva populaţiei civile derulate în iunie '90 nu sunt puşi sub acuzare. Astfel, AMVR susţine că procurorii refuză obstinat să ia în considerare mărturiile despre Pavel Abraham, la vremea respectivă comandant adjunct al Şcolii de Ofiţeri de Poliţie Băneasa, loc unde mai multe persoane ridicate de pe străzi în zilele mineriadei au fost reţinute ileagal şi bătute crunt.

"Se încearcă încă o dată muşamalizarea acestui dosar, netrimiţându-i în judecată pe autorii principali şi pe cei vinovaţi de Mineriadă", susţine Ene.

Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 1
Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 1 (Epoch Times)

Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 2
Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 2 (Epoch Times)

Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 3
Adresă a Ministerului Public către AVMR, pagina 3 (Epoch Times)