Angajaţii CFR, şantajaţi pentru a nu-şi mai cere drepturile

Pentru a-şi “convinge” salariaţii să nu-şi mai ceară drepturile salariale câştigate în instanţă, Regionala Căi Ferate Bucureşti din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, a ales drept metodă şantajul, şi nu orice fel de şantaj, ci unul cu miză mare: subminarea economiei naţionale.
Transporturi feroviare, tren de transport călători
Transporturi feroviare, tren de transport călători (Epoch Times România)
Ana Ion
28.12.2015

Potrivit Adevărul, şefii CFR pun în spatele angajaţilor companiei infracţiuni imaginare şi îşi "avertizează" salariaţii că, dacă nu renunţă la drepturile câştigate în instanţă, vor răspunde material, disciplinar şi penal.

“Salariaţii care deja au recuperat sumele aferente hotărârilor judecătoreşti prin executarea silită a societăţii şi care vor continua să ceară (sau deja au cerut) executarea silită şi pentru sumele rezultate din aplicarea Deciziei nr. 2/2014 pronunţată de ÎCCJ în RIL, se fac vinovaţi de subminarea activităţii CN CF CFR SA şi implicit a economiei naţionale“, se arată într-un ordin emis în data de 7 octombrie a.c. de directorul Regionalei CFR Bucureşti, Laurenţiu Maraloi.

Decizia despre care directorul admite că a fost la "calcealma", să îi sperie pe salariaţi se referă la „solicitarea salariaţilor CN CF CFR SA – SRCF Bucureşti privind plata suplimentară a sumelor aferente drepturilor salariale prevăzute în titlurile executorii deja executate silit, prin aplicarea Deciziei nr. 2/2014 a ÎCCJ în Recurs în Interesul Legii (RIL)".

Practic, în mai 2009, printr-un acord încheiat între Ministerul Transporturilor şi federaţiile sindicale feroviare, s-a stabilit suspendarea pe un an a primelor de Paşte şi de Crăciun, fără însă că aceste drepturi să fie eliminate. Ulterior, a fost semnat un act adiţional care prevedea că „toate drepturile decurgând din aplicarea acestui articol nu se acordă pentru anul 2010”. Salariaţii CFR au dat însă în judecată CFR-ul pentru plata acestor drepturi, cei mai mulţi câştigând. CFR a propus plata eşalonată a sumelor pe o perioadă de 3 ani, unii salariaţi acceptând etapizarea, iar alţii nu.

În 2014, Curtea Supremă, în urma unui recurs în interesul legii formulat de procurorul general, a stabilit că drepturile salariale obţinute în instanţă de către salariaţi, plătite eşalonat de companii, sunt purtătoare de dobândă. Prin urmare, sumele prevăzute în titlurile executorii trebuie indexate corespunzător, iar salariaţii CFR-ului au cerut aplicarea acestei decizii.

În viziunea managementului CFR, aceasta ar echivala însă cu subminarea economiei naţionale.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor