Propuneri USL: susţinerea comerţului de produse tradiţionale, stimularea vânzării terenurilor
Propunerile cu care USL vine în faţa agricultorilor în prag de alegeri sunt stimularea vânzărilor şi arendării terenurilor, acordarea de credite pentru microferme, încurajarea de microfabrici în legumicultură sau susţinerea micilor comercianţi de produse tradiţionale.
"Creştem baza de impozitare şi creăm locuri de muncă prin programul TRADECO (tradiţional şi ecologic). Programul TRADECO se face prin colaborare între autorităţi locale, ministerul Agriculturii şi ministerul Finanţelor, prin includerea într-o activitate sistematică a categoriei „lucrători familiali nesalarizaţi" (cca 1,4 milioane persoane, în special din rural). Aceştia vor fi incluşi în sistemul asigurărilor publice prin crearea unui mecanism de contractare a micului comerţ de produse tradiţionale", spun cei de la USL în programul de guvernare.
"Acordăm un set de stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole- numai pe bază de cadastrare şi intabulare. Susţinem realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole în vederea constituirii unei pieţe a terenurilor agricole. Sprijinim transformarea exploataţiilor mici şi de subzistenţă în ferme medii familiale. Susţinem dublarea primei pentru vânzarea terenurilor agricole la 400 euro(ha (sau circa 20% din valoarea de piaţă) şi actualizarea periodică a acesteia, astfel încât să reflecte modificările survenite în valoarea de piaţă a terenului. Stimulăm vânzarea)arendarea terenurilor agricole pentru toate categoriile de vârstă sau profesionale. Implementăm un program naţional pentru înfiinţarea de microfabrici locale de procesare care să deservească producătorii de legume şi fructe din zona respectivă. Implementăm programe naţionale pentru sectorul legume-fructe (construirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispoziţia asociaţiilor profesionale, cu restituirea investiţiilor în 10 ani)", sunt alte măsuri cuprinse în programul de guvernare al USL.
O altă promisiune este programul de creditare "Start în agricultură". Acesta constă în l inii de credit speciale pentru investiţii realizate de fermieri; 60% înfiinţare microfermă şi 40% capital de lucru în primul an;
Garanţia: FGCR (max.50%) şi garanţia FNGCIMM (max.50%).