Propunere pentru Dodon, Filip şi Candu: Permiteţi savanţilor din Transnistria să facă parte din AŞM

Condamnat pentru vânzări de tehnică militară şi amnistiat, Valeriu Pasat, în prezent cercetător la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a propus autorităţilor de la Chişinău să aloce 10-15 locuri pentru savanţii transnistreni, pentru deschiderea „dialogului frăţesc” cu Tiraspolul.
Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) (moldovanews.md)
Maria Maevschi
21.02.2017

Fostul ministru al Apărării, academicianul Valeriu Pasat a adresat preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, premierului Pavel Filip şi speakerului Andrian Candu o scrisoare, venind cu propunerea de a aloca savanţilor din regiunea transnistreană un anumit număr de locuri în Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

"Pentru a trasa căi mai concrete pentru conlucrarea ştiinţifică pe linia Chişinău – Tiraspol, ca o etapă a reîntoarcerii acasă a Transnistriei, eu am propus ca în Asambleea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei să fie atribuită o cotă pentru savanţi din Transnistria – de exemplu, 10 sau 15 locuri de membri corespondenţi şi / sau membri titulari ai Academiei de Ştiinţe din Moldova. Ele vor fi puse la dispoziţia lor şi ca o dovadă în plus a deschiderii noastre dintotdeauna spre un dialog constructiv, sincer, colegial dar şi frăţesc cu Tiraspolul. Mi-am exprimat speranţa că într-o bună zi prezenţa transnistrenilor în institutele de cercetări de la Chişinău să devină o realitate îmbucurătoare”, se arată în adresarea lui Pasat, fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Valeriu Pasat, ex-ministru a Securităţii Naţionale, consideră că, „prin aceşti paşi, prin aceste acţiuni, Academia ar deveni o platformă ce ar veni în ajutorul guvernării, iar mai pe larg, a întregii societăţi, pentru găsirea unor soluţii noi, sigure, eficiente ce ar înlesni realizarea unui dialog atât de necesar tuturor cetăţenilor Republicii Moldova întregite”.

Notabil este faptul că despre o Moldova întregită a tot menţionat în nenumărate rânduri şi actualul şef al statului, Igor Dodon, cu toate că aşa-zisul lider de la Tiraspol a afirmat în cadrul unei întâlniri cu Rogozin la Moscova că locuitorii regiunii transnistrene încă în 2006 au votat pentru alipirea la Federaţia Rusă, dând de înţeles clar că nu ar fi interesaţi de o eventuală federalizare a Republicii Moldova.

"Având în vedere această situaţie, îmi permit să mă adresez, onoraţi conducători, ca, la următoarele alegeri în AŞM, conducerea Republicii Moldova să se implice în stabilirea unui număr anumit de cercetători din zona transnistreană. Aceştia ar fi nişte cercetători şi, totodată – nişte mesageri ai Transnistriei, cu destinaţie specială, care se vor afla, în egală măsură, şi la discreţia conducerii Republicii Moldova, şi la dispoziţia forului academic central de la Chişinău”, a mai menţionat, conform tribuna.md, Valeriu Pasat.

Amintim că în anul 2006, Pasat a fost condamnat pentru că ar fi fost implicat în vânzarea de arme şi tehnică militară în perioada în care ocupa fotoliul de ministru al Apărării. Ulterior, însă acesta a fost amnistiat, în prezent fiind academician la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor