Preşedintele Parlamentului RM: Implementarea Programului cu FMI, tratată cu responsabilitate

Candu a prezentat experţilor FMI acţiunile întreprinse de autorităţi pentru modernizarea cadrului legal în sectorul energetic, şeful misiunii la Chişinău susţine că va urma o analiză a evoluţiilor economiei R. Moldova.
Andrian Candu şi repr. FMI Ben Kelmanson în cadrul intrevederii din 20.02.2017 la Chişinău
Andrian Candu şi repr. FMI Ben Kelmanson în cadrul intrevederii din 20.02.2017 la Chişinău (parlament.md)

Preşedintele Parlamentului R. Moldova Andrian Candu în cadrul întrevederii de luni cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) care se află în vizită de lucru la Chişinău a dat asigurări că implementarea Programului cu FMI este tratată cu responsabilitate, iar acţiunile întreprinse sunt axate pe eficienţă şi transparenţă.

Andrian Candu a anunţat că autorităţile RM au elaborat o agendă de reforme discutată la o şedinţă comună Guvern – Parlament, iar cele două instituţii îşi vor coordona în continuare acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor. “Anii 2017-2018 urmează să devină ani ai abordărilor moderne, ai dezvoltării şi construcţiei instituţionale.”

Potrivit unui comunicat de presă, preşedintele Parlamentului a prezentat acţiunile întreprinse pentru modernizarea cadrului legal în sectorul energetic, transparentizarea procedurilor de procurare a surselor energetice, precum şi măsurile adoptate pentru consolidarea rolului şi creşterea independenţei Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), conform cerinţelor internaţionale.

Noul şef al misiunii, Ben Kelmanson, a anunţat că experţii analizează evoluţiile recente din economie şi vor face o revizuire pe dimensiunea de politici.

Notabil este faptul că după acordarea primei tranşe de împrumut RM, atât FMI cât şi alţi donatori au criticat o iniţiativă legislativă a lui Candu cunoscută drept amnistie fiscală prin care spicherul propunea ştergerea unor datorii istorice faţă de buget ale companiilor moldoveneşti şi legalizarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice.

Menţionăm că programul pe trei ani dintre RM şi FMI a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 176 milioane de dolari SUA. şi cu 75 la sută din cota deţinută de Republica Moldova la FMI), din care 26 milioane de DST (circa 35 milioane de dolari SUA.) au fost deja debursate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe