Promotor al culturii traditionale declara ca spectacolul l-a facut sa mediteze asupra a ceea ce este cu adevarat important

Teatrul National Bucuresti, cel mai prestigios teatru din Romania, a fost inca o data gazda spectacolului Shen Yun, pe 8 aprilie.
Artistii sunt aplaudati la finalul celui de-al doilea spectacol al Companiei Shen Yun Performing Arts sustinut la Teatrul National din Bucuresti in 8 aprilie 2008. (Jan Jekielek / The Epoch Times)
Arek Lezko
10.04.2008

BUCURESTI, Romania - Teatrul National Bucuresti, cel mai prestigios teatru din Romania, a fost inca o data gazda spectacolului Shen Yun, pe 8 aprilie.

Compania Divine Performing Arts a fost nerabdatoare sa aduca in fata poporului roman spectacolul sau cultural chinez cu un potpuriu de scene din cei 500 de ani de istorie chineza.

Dan Gavrila, Directorul Asociatiei pentru Cooperare Europeana DOR, care incearca sa reinvie cultura traditionala in Romania post-comunista, s-a aflat in public. Gavrila a fost incantat sa vada spectacolul si a declarat: "Dupa parerea mea spectacolul a fost grozav. Ceea ce m-a uimit cel mai mult au fost cortina si efectele speciale. Da, prezentarea dansului cultural chinez este diferita de ceea ce vedem in Europa, dar impreuna cele doua reprezinta un intreg pentru ca ambele apartin popoarelor lumii, culturii mondiale."

Gavrila a fost atat de entuziasmat de spectacol incat era nerabdator sa le spuna rudelor, prietenilor si cunostintelor despre acesta si sa ii roage sa se grabeasca sa cumpere bilete.

"Puteti fi siguri ca recomand acest spectacol tuturor. Le voi spune despre emotiile prin care trece cineva cand vede spectacolul si despre sentimentele pe care acesta le evoca. Dup aparerea mea, in Occident se pune mai mult accent pe miscarile corporale si pe trupul unei persoane, in timp ce pentru asiatici gandirea este pe primul loc," a declarat el.

In Romania, ambasada chineza a incercat sa convinga Ministerul Culturii si pe directorul teatrului sa anuleze spectacolul, chiar si dupa premiera foarte bine primita care a avut loc pe 7 aprilie. Scenarii similare au avut loc aproape in fiecare oras care a facut parte din turul mondial al companiei new yorkeze.

Lui Gavrila nu i s-a parut potrivit ca ambasada chineza sa incerce sa anuleze contractele internationale ale Companiei de Dans si a declarat: "Acest lucru este total gresit. China ar trebui sa devina mai democratica. Cred ca acelasi lucru ar trebui sa se intample si in Tibet. Tibetul este centrul spiritual. Manastirile, bisericile si cultura ar trebui pastrate vii tot timpul. Acesta este motivul pentru care regimul chinez vrea sa le distruga. Regimul vrea sa distruga mintea si spiritul. Stiu exact ce sa atace. Stiu ce vor sa elimine. Comunismul este in general un lucru rau, deoarece vrea sa distruga cultura, spiritul, invatatura si religia."

El a continuat spunand ca "acest spectacol l-a ajutat foarte mult sa mediteze la ceea ce este cu adevarat important pentru om, ce facem de la o zi la alta, ce credem despre zilele care se scurg la infinit si cat de repede trece timpul."

Asociatia pentru Cooperare Europeana DOR este o organizatie non-profit care are drept scop reinvierea culturii traditionale romanesti, dar si a culturilor traditionale ale lumii. Misiunea asociatiei consta in studierea, pastrarea si transmiterea catre generatiile viitoare a traditiilor romanilor din Romania si de pretutindeni, precum si dezvoltarea prieteniei. Este o organizatie bine conturata, cu activitati care implica schimbarile culturale, educatia la toate nivelurile, sportul, artele, recrearea, comunicarea media, artele vizuale, arhitectura, artele dramatice si muzeele.

Pentru informatii legate de viitoarele spectacole ale trupei Divine Performing Arts va rugam sa vizitati: www.DivinePerformingArts.org.

The Epoch Times este un sponsor al spectacolelor trupei Divine Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor