Promo-LEX: Legislaţia RM privind referendumul local conţine multe lacune
alte articole
Referitor la Referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX constată existenţa unui cadru legal insuficient dezvoltat. Deşi Codul electoral al R. Moldova conţine un capitol aparte cu privire la referendumul local, Promo-LEX notează existenţa unor lacune precum: reglementarea insuficientă a statutului participantului la referendum, abordarea restrictivă privind categoriile de participanţi, interpretabilitatea conceptului de campanie electorală, neclarităţi privind participarea la scrutin a militarilor în termen şi a alegătorilor care deţin concomitent şi viză de domiciliu şi reşedinţă în municipiu etc.
”Deşi referendumurile locale şi alegerile locale sunt similare din punct de vedere al organizării şi desfăşurării, în cazul referendumului local, spre deosebire de alegerile locale, Codul electoral nu prevede expres interdicţia votului pentru militari”, se arată în Raportul de monitorizare a MO Promo-LEX privind desfăşurarea referendumului local.
Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău (CECEM) a înregistrat 2 participanţi pentru referendumul local din 19 noiembrie 2017 – Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Partidul Liberal (PL). Totodată, în lumina lacunelor legislative expuse, Promo-LEX a constatat că, CECEM a respins solicitarea lui Dorin Chirtoacă de a fi înregistrat ca participant la referendumul local pe motivul că nu s-ar fi prezentat personal la depunerea dosarului de înregistrare, acesta aflându-se în arest la domiciliu.
În ceea ce priveşte campania electorală, conform observatorilor Promo-LEX, în perioada 4 octombrie – 1 noiembrie a fost raportat un caz de utilizare a resurselor administrative de către un reprezentant al PSRM.
Totodată, deşi au fost înregistraţi doi participanţi la referendum (PL şi PSRM), doar PSRM a raportat venituri de 377 000 lei şi cheltuieli de 374 211,77 lei, în timp ce PL a înregistrat raportul la 0 lei. Observatorii Promo-LEX au remarcat activităţi suplimentare de agitaţie electorală care, estimativ, indică cheltuieli neraportate adiţionale celor raportate, ceea ce demonstrează un grad redus de transparenţă în reflectarea tuturor mijloacelor financiare utilizate. Ies în evidenţă cheltuielile neraportate de către PSRM pentru publicitate stradală – 101 861 lei, şi promoţională – 260 550 lei, precum şi cele de remunerare a voluntarilor – 41 706 lei, serviciile cărora, potrivit noilor prevederi legale, trebuie raportate în rapoartele privind finanţarea campaniilor electorale.
În concluzie, MO Promo-LEX recomandă Parlamentului R. Moldova modificarea Codului electoral în vederea reglementării explicite a procedurilor, condiţiilor şi subiecţilor ce pot promova o opţiune sau alta în cadrul unui referendum local sau republican şi reglementarea expresă a drepturilor electorale ale militarilor în termen la referendumul local, iar Comisiei Electorale Centrale - respectarea Programului calendaristic privitor la recepţionarea rapoartelor financiare ale concurenţilor electorali şi a termenului de publicare a acestora pe pagina oficială a CEC.