PCRM a înaintat moţiunea simplă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale

Parlamentarii comunişti consideră decizia judecătorilor Curţii Constituţionale de a permite modificarea denumirii limbii de stat din “moldovenească” în “română” ca fiind o încălcare a Constituţiei R. Moldova.
ElenaBodnarenco, deputat PCRM
ElenaBodnarenco, deputat PCRM (Captură Foto / privesc.eu)

Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Parlament a înaintat joi, 2 noiembrie, moţiunea simplă prin care exprimă neîncredere faţă de judecătorii Curţii Constituţionale (CC), solicită totodată autorităţilor competente iniţierea imediată a procedurii de demitere a judecătorilor CC şi modificarea în regim de urgenţă a procedurilor de eliberare a lor din funcţie.

Aceştia şi-au motivat decizia prin faptul că judecătorii CC au dat marţi 31 octombrie, undă verde proiectului de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, iniţiat de 35 de deputaţi din PL, PLDM, PPEM şi câţiva deputaţi PD, cu privire la modificarea denumirii limbii de stat din “moldovenească” în “română”, fapt ce i-a nemulţumit.

„Fracţiunea Partidului Comuniştilor a făcut bilanţul tuturor încălcărilor Constituţiei RM înfăptuite de CC, sunt 13 la număr, inclusiv şi hotărârea adoptată alaltăieri prin care a fost confirmată supremaţia declaraţiei de independenţă a RM asupra Constituţiei şi care dă posibilitatea în viitor să modifice denumirea limba moldovenească în limba română”, a declarat deputatul PCRM, Elena Bodnarenco în cadrul unei conferinţe de presă din timpul şedinţei Parlamentului.

Mai mult decât atât, membrii PCRM consideră că actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acestei instituţii modificând în mai multe rânduri Constituţia prin care şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova. Totodată, Bodnarenco a specificat că CC chiar şi-ar fi permis să declare neconstituţionale unele prevederi constituţionale „contrar propriei practici care stabilea clar că Înalta Curte va putea declara neconstituţionale toate actele legislative şi normative cu excepţia legilor constituţionale”.

Astfel, opoziţia parlamentară a condamnat cu vehemenţă mai multe hotărâri şi acţiuni ale Curţii Constituţionale considerate ca fiind distructive, care a demonstrat o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova, a discreditat unica autoritate de jurisdicţie constituţională în stat şi s-a transformat în una din componentele alianţei de guvernare.

„Având în vedere cele menţionate mai sus şi în baza prevederilor Constituţiei RM şi alte acte legislative în vigoare Partidul Comuniştilor a înaintat moţiunea simplă prin care exprimă neîncredere în judecătorii CC, solicită autorităţilor competente iniţierea imediată a procedurii de demitere a judecătorilor CC şi modificarea în regim de urgenţă a procedurilor de eliberare a lor din funcţie”, a punctat Bodnarenco.

Pănâ acum moţiunea simplă a fost semnată de către membrii fracţiunii PCRM. Dacă moţiunea va fi semnată de 15 deputaţi în Parlament, urmează să fie înregistrată în calitate de iniţiativă legislativă şi timp de o săptămână trebuie să fie examinată în Parlament, iar judecătorii Curţii chemaţi la raport privind întrebările expuse în moţiunea simplă, a explicat politiciana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe