Proiectul ELI-NP de la Măgurele a primit finanţare europeană de 180 milioane de euro

Comisia Europeană a aprobat marţi finanţarea cu 180 de milioane de euro a laserului şi laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP" de la Măgurele.
Comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2012

Comisia Europeană a aprobat marţi finanţarea cu 180 de milioane de euro a laserului şi laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP" de la Măgurele.

Proiectul antrenează 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre şi este parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria şi are ca scop crearea unui consorţiu de cercetare european de avangardă, anunţă într-un comunicat Comisia Europeană.

"Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea şi inovarea. Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent", a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regională.

Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 13 septembrie, că va discuta cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în cadrul vizitei întreprinse vineri la Bruxelles, despre aprobarea finanţării proiectului şi importanţa acestuia pentru România.

ELI-NP va reprezenta un laborator paneuropean, ce va cuprinde o gamă largă de discipline ştiinţifice, printre care domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive.

Acest proiect urmăreşte să promoveze cercetarea naţională şi europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională deschisă specialiştilor din mediul ştiinţific universitar şi privat, precum şi din mediul întreprinderilor.

"Ne punem speranţe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în ţară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creierelor» şi atrăgând noi societăţi în regiune", a precizat comisarul Hahn.

În România se investesc doar 0,5% din PIB în domeniul cercetării şi dezvoltării, în sectoarele public şi privat luate împreună, în timp ce obiectivul naţional al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, în contextul unui obiectiv principal de investiţii în cercetare şi dezvoltare de 3% pe ansamblul UE.

Investiţia acoperită de UE este pusă la dispoziţie prin intermediul programului cofinanţat "Creşterea Competitivităţii Economice" din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDER).

ELI-NP are ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii de cercetare a României şi stimularea transferului de tehnologie între instituţii de cercetare şi dezvoltare şi întreprinderi, oferind ţării un avantaj competitiv şi dându-i impulsul necesar pentru o creştere inteligentă.

Decizia de marţi aprobă contribuţia FEDER pentru prima etapă a ELI-NP pe perioada 2011-2015, în timp ce costul total al proiectului se ridică la 356,2 milioane euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor