Proiectul Dragoş: Peste 100 de tineri bolnavi de cancer primesc îngrijire paliativă
alte articole
Aproximativ 110 copii şi tineri bolnavi de cancer şi care sunt spitalizaţi în Bucureşti au fost incluşi într-un nou serviciu de asistenţă medicală denumit "Proiectul Dragoş". Acesta se desfăşoară pe baza unui grant în valoare de 118.000 de euro oferit de Fundaţia Bristol Myers Squibb, în cadrul programului "Bridging Cancer Care Programme".
Numele proiectului vine de la Dragoş Chiriac, un tânăr doctor care a fost răpus de cancer în decembrie 2011, la vârsta de 27 de ani. În timp ce era student la Facultatea de Stomatologie, Dragoş a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer osos şi a fost dezamăgit de sistemul spitalicesc din România. El s-a simţit deseori abandonat şi dezorientat, avea dureri şi nu ştia la ce să se aştepte. După ce a terminat facultatea, s-a simţit destul de bine şi a plecat în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, dar în timpul şederii acolo a început să aibă dureri mari şi a fost diagnosticat cu metastaze pe coloana vertebrală. A beneficiat de îngrijire specializată şi tratament într-un spital de elită din Londra, iar atunci când durerile au devenit severe, a fost admis într-un centru, unde a fost îngrijit cu multă dragoste până a decedat, ne-au relatat cei de la HOSPICE Casa Speranţei.
“Nu există cuvinte pentru a exprima calvarul prin care am trecut, nu putem decât să mulţumim lui Dumnezeu că Dragoş s-a aflat în Marea Britanie şi ştim că avut parte de cea mai buna îngrijire. Dacă ar fi fost în România, situaţia ar fi fost complet diferită”, a povestit Nelu Chiriac, tatăl lui Dragoş.
În amintirea fiului său, Chiriac s-a implicat în noul proiect pentru a se asigura că alţi tineri bolnavi de cancer vor beneficia de îngrijiri de cea mai buna calitate.
Servicii inexistente în România
“După ce am văzut calvarul prin care au trecut câţiva tineri suferinzi de cancer, am constatat un gol imens în serviciile existente. Suntem încântaţi că avem posibilitatea să lucrăm cu spitalele de pediatrie pentru a asigura servicii de calitate pacienţilor şi familiilor. Cele trei asistente implicate în Proiectul Dragoş, sprijinite de un medic specialist şi un asistent social, vor face vizite în spitale şi vor lucra cu personalul spitalului la elaborarea unui plan de îngrijire coordonat pentru pacienţi, din momentul diagnosticării până la externare sau deces”, a declarat Alex Pădureanu, director executiv la HOSPICE Casa Speranţei Bucureşti.
Îngrijirea va fi acordată în unităţile medicale în care au fost internaţi pacienţii diagnosticaţi cu cancer, în limita resurselor oferite prin grant.
“Pacienţii vor primi ajutor medical care va consta în alinarea durerilor, control sistematic, tratamente pentru alinarea durerilor şi a simptomelor. Serviciile de îngrijire şi costul tratamentului vor fi acoperite de programul nostru. Vom asigura şi un psiholog dacă va fi nevoie, în funcţie de fiecare caz în parte. Pacienţii noştri beneficiază şi de asistenţă socială; cei care nu pot intra în posesia drepturilor legale, cum ar fi ajutoarele de stat, vor fi ajutaţi de asistenţi sociali care vor face demersurile necesare”, a declarat, pentru Epoch Times, Dragoş Bujorean, coordonator de PR la HOSPICE Casa Speranţei.
Organizaţia are un serviciu operativ de îngrjiri paliative la domiciliu în Bucureşti şi a început de curând construirea unei unităţi hospice (n.r. azil) cu profil clinic în sectorul 2.
“Mai avem atâtea de făcut pentru aceşti copii. Ei au nevoie să ştie că cineva este purtătorul lor de cuvânt, îi va sprijini de-a lungul călătoriei indiferent unde se află, în spital, acasă sau chiar la facultate. Când vin pacienţi tineri la Bucureşti, pentru tratamentul cancerului, ei sunt adeseori externaţi fără a avea continuitate în îngrijire. Asistenta “Dragoş” va lua legătura cu specialişti din toată ţara pentru a se asigura ca pacienţii vor primi tot sprijinul de care au nevoie, la întoarcerea acasă. Ele vor putea oferi îngrijire paliativă holistică, în cazul în care starea pacientului se degradează şi prezintă dureri sau alte simptome, va da sfaturi şi va îndruma familia. Toate serviciile sunt gratuite pentru pacienţi”, a precizat Florentina Baltag, coordonatoarea Proiectului Dragoş.
Îngrijirile de acest tip acordate bolnavilor de cancer sunt abia la început în România, iar nevoia este mai mare decât ce se poate oferi în acest moment.
“Sper ca acest proiect să reprezinte doar începutul. O echipă mică poate acoperi doar o mică parte din nevoile pacienţilor, dar scopul este de a ajunge un model de îngrijire care să se răspândească şi în alte spitale şi alte regiuni din România”, a afirmat Graham Perolls, director executiv al Hospices of Hope.
Iniţiatorii proiectului
"Proiectul Dragoş" a rezultat în urma cooperării dintre Hospices of Hope - o fundaţie din Marea Britanie, partenerului român - HOSPICE Casa Speranţei, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie S.Curie” şi Institutul Oncologic “Dr. Alexandru Trestioreanul”.
HOSPICE Casa Speranţei este cea mai mare organizaţie medicală non-profit din România care asigură gratuit servicii de îngrijire paliativă pentru copii şi adulţi cu boli terminale în Bucureşti, Braşov, Făgăraş şi Zârneşti.
Îngrijirea paliativă are ca scop ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, atunci când se confrunta cu probleme asociate bolilor ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratamentul durerii şi al altor probleme de natură fizică, socială, psiho-emoţională şi spirituală, conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.