Bucureşti: Cabinet medical pentru îngrijiri paliative, salvat de la închidere
alte articole
Pacienţii cu boli incurabile pot merge pentru consultaţii gratuite la cabinetul medical al Fundaţiei Hospice Casa Speranţei, care a fost recent reabilitat şi astfel a fost salvat de la închidere.
“Cabinetul se află într-o clădire veche, care a fost afectată de ploi şi zăpezi şi s-a deteriorat. Ar fi trebuit să o închidem dacă nu era recondiţionată şi am reuşit să o refacem cu ajutorul unei sponsorizări. Acum putem oferi consultaţii în ambulatoriu pentru pacienţii care pot fi deplasaţi. Persoanele care au nevoie de îngrijire pot suna la noi la fundaţie, vor fi triate şi trecute apoi pe o listă de aşteptare, iar răspunsul din partea noastră va veni în două-trei zile”, a declarant, pentru Epoch Times, Daniel Bujorean, responsabil cu presa la Hospice Casa Speranţei.
Cine poate beneficia de serviciile cabinetului
Cabinetul medical de pe strada Fetiţelor nr. 26 din Capitală funcţionează încă din 2004 şi oferă servicii medicale bolnavilor indiferent dacă sunt din Bucureşti sau nu, iar de îngrijire la domiciliu beneficiază numai cei care locuiesc în Capitală.
Investiţia pentru reabilitarea cabinetului a fost de 45.000 de lei, bani care au fost asiguraţi cu sprijinul unei firme.
Reabilitarea, realizată în perioada august – noiembrie, cu ajutorul a zece voluntari, membri ai fundaţiei şi specialişti în construcţii, a constat în lucrări de refacere a structurii de rezistenţă a clădirii, zidărie şi tencuială, refacerea acoperişului, a instalaţiilor electrice şi sanitare, amenajări interioare etc.
După terminarea lucrărilor, la cabinet se pot acorda anual servicii de specialitate în ambulator, gratuit, pentru 100 de pacienţi cu afecţiuni incurabile. Este vorba despre servicii medicale, de nursing şi consiliere psiho-emoţională. Rudele bolnavilor vor fi informate în legătură cu evoluţia bolii, complicaţii, manevre de bază privind îngrijirea zilnică, comunicarea cu bolnavul.
“Pentru noi, cei de la Hospice, donaţia a fost mai mult decât binevenită. Eram în situaţia de a închide clinica pentru o perioadă nedeterminată până când reuşeam să găsim fonduri pentru reabilitare. Acum, suntem bineînţeles foarte fericiţi să continuăm să oferim serviciile de îngrijire, atât de necesare bolnavilor incurabili din Bucureşti. Nevoia de îngrijire este foarte mare şi mă bucur mult că nu suntem nevoiţi să închidem”, a declarat Alex Pădureanu, şef al Hospice Casa Speranţei Bucureşti.
Cerere foarte mare la nivelul ţării
Fundaţia acordă servicii de îngrijire paliativă la aproape 1.400 de persoane anual, la centrele din Bucureşti, Făgăraş, Zârneşti şi Braşov. “La nivelul întregii ţări, nevoia pentru acest tip de îngrijiri este foarte mare, iar noi reuşim să acoperim doar 5,9% din necesar. În urma unui sondaj, a rezultat că una din cinci persoane este afectată de o boală incurabilă sau are în familie pe cineva în această situaţie. Serviciile asigurate de noi mai sunt oferite de câteva ONG-uri din ţară şi câteva centre care aparţin de spitale”, a precizat Daniel Bujorean.
Pentru funcţionarea celor patru centre din întreaga ţară, numai Fundaţia Hospice Casa Speranţei are nevoie anual de 1,3 milioane de euro, bani pe care reuşeşte să-i strângă din donaţii şi sponsorizări, în timp ce banii de la stat sunt foarte puţini. “Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu asigură servicii de îngrijiri paliative de specialitate, iar procentul oferit de stat pentru finanţarea noastră este în jurul valorii de 10% pe an. Reuşim să strângem fondurile necesare pentru că avem 500 de companii care ne ajută şi 300 de persoane care donează sume mai mici”, a precizat Daniel Bujorean.
Îngrijirea paliativă care ca scop ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, atunci când se confrunta cu probleme asociate bolilor care le pun viaţa în pericol.
Hospice asigură gratuit, de 20 ani, servicii de îngrijire paliativă pentru copii şi adulţi cu boli incurabile şi a fost desemnată centru de excelenţă pentru Europa de Sud-Est. De serviciile de îngrijire pot beneficia adulţii bolnavi de cancer în forme avansate şi copiii diagnosticaţi cu diferite malformaţii congenitale, distrofii neuromusculare, insuficienţe de organ, cancer sau alte boli incurabile.