Proiecte-pilot de perspectivă în România: Undă verde registrului canin (Osservatorio Balcani e Caucaso)
Datorită muncii ONG-ului italo-român ''Save the dogs'' (STD), în România au fost iniţiate două proiecte-pilot privind registrul canin, relatează Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC), care a solicitat-o pe preşedinta ONG-ului, Sara Turetta, să explice obiectivele şi modalităţile acestei iniţiative.
Continuă să sosească ştiri tragice privind soarta câinilor maidanezi şi a celor închişi în adăposturi de câini publice şi private din România, printre care otrăviri, boli şi condiţii extreme, dar şi ştiri pozitive, cu privire la iniţiative şi activităţi favorabile animalelor, rezultat al muncii unor diferite organizaţii locale şi internaţionale.
De exemplu, continuă activitatea de sprijinire a câinilor din adăposturi publice, remarcându-se foarte activa asociaţie românească ''Ador'', prin vicepreşedinta Elena Cardaş, căreia i s-a alăturat o echipă de voluntari din oraşul Botoşani. Adăpostul pentru câini din acest oraş este gestionat cu mare dificultate de municipalitate iar în trecut au existat adevărate masacre. Există apoi voluntari individuali ca Alexandra Sarău, sprijinită parţial de mica organizaţie britanică nou creată ''K9 Angels'', din Bucureşti, care salvează mulţi câini şi pisici din cartiere dificile ale capitalei.
Ştirea cea mai interesantă vine însă din două oraşe în care acţionează STD - Cernavodă şi Medgidia - de unde au demarat de ceva timp două proiecte paralele privind registrul canin. Acestea prevăd marcarea cu cipuri a 2.000 de câini, o operaţie întotdeauna indicată drept crucială în lupta pentru combaterea fenomenului câinilor vagabonzi, ce trebuie condusă în mod civilizat.
Este vorba de un experiment-premieră pentru România, un proiect care se alătură activităţii didactice a STD pentru copii din şcoli primare, recent lansată.
OBC a solicitat-o pe preşedinta STD, Sara Turetta, să explice obiectivele şi modalităţile acestui proiect-pilot de perspectivă, care implică o echipă a organizaţiei alături de personalul municipalităţilor, într-o perioadă dificilă pentru STD, având în vedere criza donaţiilor, ca urmare a crizei economice, şi polemica suscitată de închiderea adăpostului micii asociaţii de protecţie a animalelor, ''Spike'', considerată de Primăria oraşului Cernavodă improprie pentru bunăstarea animalelor.
Întrebată cum a ajuns la acest rezultat important al cooperării constructive cu două municipalităţi, Turetta a relevat că s-a lucrat cu seriozitate şi continuitate, cu proiecte structurate înrădăcinate în teritoriu. Totodată, asociaţia a avut şansa de a găsi doi primari deschişi şi cu abordare europeană în administrarea oraşelor lor.
Ce importanţă are, într-o situaţie problematică precum cea a fenomenului câinilor vagabonzi din România, marcarea cu cipuri şi sterilizarea câinilor din cele două oraşe? Turetta apreciază că este strategică. ''Toate indicaţiile autorităţilor europene merg în această direcţie: fără sterilizarea şi identificarea câinilor vagabonzi dar şi a celor care au stăpân, cu ajutorul marcării cu cipuri, fenomenul nu va fi niciodată soluţionat. Nici în România nici în altă parte. Desigur este un drum lung, deoarece componenta umană are un impact puternic şi prin urmare succesul unui program de acest tip este strâns legat de atitudinea populaţiei. Aceasta cântăreşte foarte mult în munca noastră şi din păcate nu este întotdeauna pozitivă'', a afirmat preşedinta STD.
În plus faţă de acest proiect, Turetta a fost contactată recent şi de primarul Botoşaniului, oraş remarcat în presă pentru adăpostul de câini municipal care aplică un tratament dur animalelor. Întrebată cum stă situaţia în acest oraş în prezent şi ce semnificaţie are această nouă contactare în planul culturii politice, Turetta a apreciat că este semnificativ faptul că unele autorităţi române au început să abordeze subiectul într-un mod diferit şi să privească la activitatea ONG-ului ca la un exemplu. Totuşi, a subliniat ea, situaţia din Botoşani rămâne critică, deoarece adăpostul de câini este supraaglomerat, adopţiile foarte puţine iar sterilizările merg în ritm lent din cauza birocraţiei. Câinii continuă să moară, chiar dacă au fost stopate deportările nocturne spre 'abatoare', precum cel din Constanţa. ''Pare să existe voinţa politică'', a subliniat ea.
Se aşteaptă însă iniţiative concrete. Ştiri recente de pe site-ul asociaţiei ''Ador'' din Botoşani relatează despre un dialog dificil între asociaţie şi municipalitate, în vederea abordării temei gestionării adăpostului de câini pentru a reduce suferinţa animalelor. Voluntarii sunt cei care hrănesc, îngrijesc şi găsesc persoane care vor să adopte câini.
Situaţia unor animale în România a supus unei încercări dure finanţele voluntarilor, fapt ce i-a determinat să solicite ajutor din străinătate, unde există mai multă disponibilitate economică şi înclinaţie spre adopţia de animale, relevă în final OBC.