Proiect unic în România: Probele biologice ar putea fi transportate între spitalele din Oradea cu ajutorul dronelor

Dronă X 11
Dronă X 11 (oradea.ro)

Probele biologice recoltate la spitalele din Oradea vor fi transportate cu dronele la Laboratorul robotizat de la Spitalul Judeţean, a anunţat, joi, Primăria municipiului. Este vorba de un proiect pilot unic în România al cărui model ar putea fi extins apoi şi la alte spitale din judeţul Bihor, precum cele din Aleşd, Salonta, Beiuş şi Marghita.

Proiectul pilot numit “Drone medicale” a fost prezentat într-o conferinţă de presă de city-managerul Mihai Jurca, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, dr. Gheorghe Carp, şi Rory Houston, directorul companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care va implementa acest proiect pilot în Oradea.

Rory Houston este un fost pilot militar de F18 şi de drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan.

Mihai Jurca a explicat cum a pornit ideea acestui proiect:

“Ca şi municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost iniţiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraş-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor. Am răspuns afirmativ, iar condiţia pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Şi iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentaţiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă”.

De asemenea, city-managerul a mai precizat că o astfel de inovare în Oradea va însemna o deschidere spre parteneri comerciali, spre companii, în sensul dezvoltării unor aplicaţii comerciale pentru utilizarea dronelor.

“Ca dezvoltări viitoare, trebuie să ne gândim la dezvoltarea unei platforme de management a spaţiului aerian de joasă înălţime, în colaborare cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi la extinderea transportului cu drone în alte zone comerciale”, a adăugat el.

Obiectivele principale ale acestui proiect, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (cu toate locaţiile sale) şi municipiul Oradea, sunt eficientizarea costurilor în serviciile medicale oferite de Spitalul Judeţean, dar şi dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor, se arată într-un comunicat al primăriei.

În ceea ce priveşte necesitatea unui astfel de serviciu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor a precizat următoarele:

“Primul laborator robotizat din România pe care îl avem la Oradea şi-a dovedit deja viabilitatea din punct de vedere al eficienţei economice şi medicale. Ca urmare, costurile pentru analize au scăzut cu 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%. Dacă vom reuşi să transportăm rapid probele biologice, probele de sânge şi medicamentele, vom elimina acel ciclu de aprovizionare a laboratorului de la locaţii, nu vom mai mobiliza mijloace de transport, nu vom mai mobiliza personal, se vor reduce mult costurile, nu vor mai fi întârzieri şi reclamaţii. Cred că după un an de zile de aplicare a acestui sistem de aprovizionare a laboratorului, multe municipalităţi vor conştientiza necesitatea acestei soluţii inovative”.

Totodată, autorităţile doresc ca proiectul să fie extins şi la spitalele orăşeneşti din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru acele analize care nu se fac în acele spitale, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii.

Modelul de dronă folosit în cadrul proiectului-pilot este X 11, o dronă care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi care poate transporta o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Aceasta este doar o dronă de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, alte detalii tehnice.