Proiect: Monumentele lui Lenin, scoase în afara legii

Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles.
Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles. (HERWIG VERGULT / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
22.07.2012

Potrivit unei iniţiative legislative de condamnare politică a regimurilor totalitare înregistrată în Parlament de fracţiunea PLDM, vestigiile ideologice din perioada regimurilor totalitare nu pot dobândi statutul de monumente şi nu pot fi incluse în Registrul monumentelor.

Aceste vestigii se referă la monumentele lui Lenin, la alte monumente şi busturi ale apologeţilor regimurilor totalitare.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului, „prevederile acestui articol nu se referă la complexele memoriale care reprezintă în sine un loc de comemorare a ostaşilor căzuţi în diferite războaie. Ele rămân a fi nişte elemente ale trecutului nostru istoric şi nu pot fi calificate ca vestigii ale regimurilor totalitare”.

Potrivit arena.md, mai multe monumente ale lui Lenin au fost demolate după prăbuşirea puterii sovietice, dar încă cel puţin 13 statui ale acestuia există în localităţile din Republica Moldova.

Reamintim că săptămâna trecută Parlamentul a decis condamnarea crimelor regimului totalitar comunist şi interzicerea utilizării în scopuri politice a secerei şi ciocanului, simbolistica regimului totalitar comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor