Proiect: militarii moldoveni vor participa la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo

Parlamentarii sunt dispuşi să studieze hotărârea privind participarea contingentului militar moldovenesc la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo. Potrivit "Infotag", acest proiect a fost trimis pentru examinare la şase comisii parlamentare, inclusiv comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică, comisia economie, buget şi finanţe, comisia juridică, numiri şi imunităţi, comisia protecţie socială, sănătate şi familie, comisia drepturile omului şi relaţii interetnice şi comisia mediu şi schimbări climatice.
Militar (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.10.2013

Parlamentarii sunt dispuşi să studieze hotărârea privind participarea contingentului militar moldovenesc la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo. Potrivit "Infotag", acest proiect a fost trimis pentru examinare la şase comisii parlamentare: Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică, Comisia economie, buget şi finanţe, Comisia juridică, numiri şi imunităţi, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie, Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice şi Comisia mediu şi schimbări climatice.

În proiectul de hotărâre trimis legislatorilor se spune că este necesară aprobarea participării Republicii Moldova la această operaţiune internaţională în componenţa Forţelor Internaţionale de Menţinere a Păcii, începând cu 1 noiembrie 2013 şi până în momentul adoptării deciziei de încetare a operaţiunii.

Moldova va fi reprezentată de un pluton de infanterie uşoară compus din 33 de militari, destinat pazei şi apărării obiectivelor militare şi patrulării zonei de responsabilitate, o echipă de ingineri - genişti, compusă din 7 militari, destinată executării sarcinilor de reconstrucţie şi deminare, precum şi un ofiţer de stat major.

Contingentul militar va fi asigurat cu armamentul şi muniţiile necesare, cu echipament individual şi special, necesar îndeplinirii misiunii. La propunerea ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, proiectul prevede o plată de 50 dolari/zi pentru contingentul militar.

Potrivit deputatului Artur Reşetnicov, hotărârea este "lipsită de clarviziune din partea autorităţilor în situaţia în care în ţară există conflicte interne".

"Având în vedere ultimele evenimente din Armata Naţională, aceste acţiuni sunt o prostie. Noi suntem în dezastru, armata este prost pregătită şi lipsită de disciplină. Trimiterea militarilor în Kosovo nu va duce la nimic bun. Pe de altă parte, avem un conflict nerezolvat cu Tiraspolul şi trebuie să oferim un exemplu de soluţionare paşnică, nu să contribuim la escaladarea conflictului. În situaţia în care avem relaţii diplomatice cu Serbia, implicarea în treburile sale externe este inoportună", a opinat Reşetnicov.

În conformitate cu articolul 11 din Constituţie, Republica Moldova este un stat neutru şi nu admite dislocarea forţelor armate ale altor state pe teritoriul său. În acelaşi timp, ţara poate participa la operaţiuni internaţionale umanitare şi de menţinere a păcii, pentru aceasta fiind necesară o hotărâre a Parlamentului bazată pe propunerea Preşedintelui Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor