Proiect legislativ: Şcoală de vară pentru copii. Contra cost
alte articole
Şcolile şi grădiniţele ar putea derula, pe perioada verii, programe instructiv-recreative pentru copii. Ideea aparţine senatorului PNL Cristian-Dănuţ Mihai care şi-a propus modificarea Legii Educaţiei, pentru a veni în sprijinul părinţilor.
Proiectul propune introducerea programului "Şcoala de vară" pe timpul vacanţei de vară la şcoli şi grădiniţe, acest program urmând să fie, bineînţeles, facultativ. Propunerea va intra în procedură legislativă în noua sesiune parlamentară care începe în februarie, relatează Hotnews.
Redactat pentru a venit în completarea Legii Educaţiei Naţionale, proiectul de act normativ cuprinde doar două prevederi, după cum urmează:
- Programul şcolar cuprinde, pe lângă programul obligatoriu, un program facultativ organizat în perioada vacanţei de vară, constând în activităţi instructiv-recreative, numit "Şcoala de vară". Activitatea "Şcolii de vară" va fi reglementată prin Ordin al Ministrului Educaţiei.
- Programul grădiniţelor va cuprinde un program de bază, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plată, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plată, în timpul vacanţelor şcolare, necesar pentru a permite supravegherea şi instruirea copiilor ai căror părinţi doresc aceasta. Programul grădiniţelor va fi reglementat prin Ordin al Ministrului Educaţiei.
Programele vor fi contra cost, scopul declarat al proiectului fiind sprijinirea, fără costuri exagerate, a părinţilor care, pe timpul verii nu au o soluţie alternativă de supraveghere a copiilor.
"Comparând această vacanţă a copiilor cu concediile de numai 3-4 săptămâni ale majorităţii părinţilor, se constată că o lungă perioadă de timp, elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor sau în instituţii specializate. În aceste perioade, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ale căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici, pot rămâne nesupravegheaţi", scrie liberalul în expunerea de motive.
Iniţiativa legislativă a fost semnată semnată de 77 de deputaţi şi senatori, majoritatea PNL, dar şi independenţi, UNPR, PND.