Parlamentul a decis: Şi aleşii locali vor primi pensii speciale
alte articole
UPDATE. Senatul a adoptat legea pensiilor speciale ale aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". Legea urmează să fie trimisă spre promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis.
De la vot au lipsit parlamentarii PNL care au anunţat că nu susţin proiectul de lege.
* * *
Trecut deja în mod tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, proiectul legislativ prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi pensii speciale, aşteaptă astăzi undă verde de la senatori.
În timp ce social-democraţii, prin vocea lui Liviu Dragnea, au anunţat că vor vota fără discuţii în favoarea proiectului de lege, liberalii s-au poziţionat în partea opusă. Situaţia va fi tranşată începând cu ora 17:00, când are loc dezbaterea în plen şi votul final.
Votul privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali vine în contextul în care Parlamentul a adoptat deja, în urmă cu puţin timp, un proiect de lege prin care parlamentarii şi-au acordat pensii speciale, decizie care a stârnit numeroase controverse în spaţiul public.
Semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, UDMR, propunerea prevede că aleşii locali care au vârsta standard de pensionare, inclusiv cei care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de pensii speciale.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din îndemnizaţia brută lunară.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi va fi suportată de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.