Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar putea fi trimisă la CCR
alte articole
Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, acest demers urmând să fie făcut în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens, au declarat sâmbătă, surse oficiale, pentru agenţia Mediafax.
Reamintim că Senatul a adoptat la începutul săptămânii trecute, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din îndemnizaţia brută lunară.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi va fi suportată de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În baza acestei legi, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.
Merită menţionat că excluderea de pe lista beneficiarilor de pensii speciale se aplică numai în cazul în care condamnarea definitivă survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, potrivit Gândul.info, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.
Mai amintim că legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali a fost adoptată la scurtă vreme după ce parlamentarii şi-au votat o lege vizând pensii speciale şi pentru ei înşişi.