Proiect de lege în Parlamentul R. Moldova: Noi măsuri de ajutor pentru veteranii războiului de pe Nistru

Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării al R. Moldova, consideră că 2 martie ar trebui să fie numită Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldav.
Conflictul armat de pe Nistru (arhivă) (Epoch Times Romania)
Tatiana Chiriac
01.03.2022

Veteranii războiul de pe Nistru, care au apărat integritatea Republicii Moldova în 1992, părinţii sau văduvele acestora vor primi o alocaţie unică de 2.500 de lei precum şi alte măsuri de ajutor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat marţi la Parlament de către deputaţii PAS Dan Perciun şi Boris Marcoci.

Astfel, conform proiectului, perioada de participare la acţiunile militare va fi inclusă în stagiul de cotizare în mărime triplă.Toţi veteranii de război, indiferent de vârstă, vor primi alocaţia nominală pentru merite.

„Astăzi, asistăm la o situaţie ciudată când, oamenii care au primit distincţii pentru acte de vitejie în războiul de pe Nistru trebuie să aştepte să ajungă la vârsta de pensionare pentru a beneficia de alocaţia ataşată acelei distincţii.

Va fi acordat dreptul la ajutor material anual concomitent părinţilor şi văduvelor. Astăzi, doar una din aceste categorii poate beneficia de ajutor”, informează Legislativul de la Chişinău.

Deputatul PAS Dan Perciun a menţionat că în contextul regional complicat pe care-l vedem cu toţii în prezent, importanţa acestor măsuri de susţinere adiţională este şi mai semnificativă.

„Fac parte din generaţia celor care s-au născut în anul declarării independenţei Republicii Moldova. Suntem profund recunoscători celor care au fost gata să-şi jertfească viaţa pentru ca Moldova să poată fi un stat independent şi suveran”, a adăugat acesta.

Deputatul PAS Boris Marcoci a ţinut să sublinieze că Moldova este şi va fi o ţară paşnică.

„Stimaţi veterani, de când am venit la guvernare, tot timpul ne-am străduit să fim deschişi faţă de dumneavoastră. În 1992 am apărat şi eu cu arma în mână această ţară. Vreau să ştiţi că Guvernul va face tot posibilul pentru ca veteranii să beneficieze de alocaţiile pe care le merită”, a conchis parlamentarul.

În Moldova sunt 20.705 veterani care au luptat în 1992 pentru integritatea şi independenţa R. Moldova. Pachetul de măsuri anunţate constitue 50 de milioane de lei care vor fi alocate din bugetul de stat.

Anul 2022 a fost declarat Anul recunoştinţei faţă de veteranii de război, participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În opinia generalului Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării al R. Moldova, 2 martie ar trebui să fie numită Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldav.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor