Proiect: Cum se calculează valoarea timbrului de mediu pentru maşini. Cine are de câştigat
alte articole
Guvernul a stabilit modul de calcul pentru timbrul de mediu care urmează să fie introdus din acest an şi care va înlocui taxa auto care se plăteşte în prezent. Modalitatea de calcul este cuprinsă în proiectul de ordonanţă care urmează să fie aprobat de Guvern.
Deţinătorii de maşini euro 3 şi 4 vor plăti, în medie, cu 10% mai mult, în timp ce proprietarii de autovehicule euro 1 şi 2, precum şi non-euro, vor beneficia de o scădere cuprinsă între 60% şi 90%.
Decizia ca proprietarii de maşini mai vechi, încadrate în categoriile euro 1 şi 2 şi non-euro, să plătească mai puţin a fost luată avându-se în vedere faptul că aceste maşini au o durată mai scurtă de funcţionare şi vor polua pentru un interval mai mic decât cele mai noi.
Cei mai câştigaţi însă vor fi deţinătorii de maşini hibride şi electrice, euro 6, care nu vor achita nimic pentru că se consideră că nu poluează, în timp ce proprietarii de euro 5 vor plăti la fel.
De exemplu, pentru o maşină Dacia Duster Euro 5 de 1461 cmc , fabricată în 2012, proprietarul va avea de achitat 119 euro, în loc de 164 euro, cât este în prezent, iar pentru un Volkswagen Golf 1390 cmc euro 4, fabricat în intervalul 2001-2003, taxa va creşte de la 147 euro la 264 euro.
Cine nu plăteşte timbru de mediu
Timbrul de mediu nu va fi plătit de toţi şoferii de maşini care nu sunt hibride sau electrice. Vor fi exceptaţi şi cei care au autovehicule cum ar fi tiruri, autocare sau microbuze. Pentru acestea va rămâne în continuare în vigoare actuala taxă auto.
Pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, nu se poate aplica o scutire de plată pentru că ar fi vorba despre discriminare. Guvernul a decis recalcularea cotelor pentru maşinile vechi, în funcţie de perioada de viaţă, astfel încât suma de plată să scadă.
Pentru maşinile care nu mai sunt înregistrate în România şi au fost înmatriculate în alte ţări, se va restitui o parte din taxa platită.
Timbrul de mediu se va plăti o singură dată şi se va calcula în funcţie de emisia de dioxid de carbon care nu va conta doar în proporţie de 30% aşa cum se considera la calcul realizat pentru taxa auto, ci integral.
Valoarea timbrului se va achita la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere.
Guvernul a decis să renunţe la taxa auto şi să o înlocuiască cu timbrul de mediu pentru că actuala formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică, era discriminatorie şi atrăgea ameninţări cu infringementul din partea UE.