Programul "Rabla" 2013, lansat în dezbatere publică

Programul "Rabla" 2013, cu noutăţile introduse de autorităţi, va intra de luni în dezbatere publică, după cum a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Maşini casate la REMAT, programul rabla (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.04.2013

Programul "Rabla" 2013, cu noutăţile introduse de autorităţi, va intra de luni în dezbatere publică, după cum a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb. La aproape zece ani de la implementare, numele programului de casare a maşinilor vechi s-ar putea schimba în 2013. Prima dată acesta a fost aplicat conform OG nr. 99/2003.

La vremea aceea, ordonanţa prevedea: "Poate beneficia de o primă în cuantum de 30 milioane lei (3.000 de lei noi - n.r.) orice proprietar al unui autoturism uzat care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: a) predă spre casare unei unităţi REMAT autoturismul uzat proprietate personală, obţinând astfel un certificat REMAT, b) achiziţionează un autoturism nou de la un producător validat".

În timp, programul de casare a maşinilor vechi a suferit câteva modificări. Cei care vor primi tichete valorice în cadrul programului Rabla 2013 le vor putea da altor persoane interesate să cumpere maşini noi, au decis autorităţile. Valoarea unui tichet va fi de 1.500 de euro şi se va acorda pentru casarea unui autoturism vechi, iar reducerea de preţ la achiziţionarea unei maşini noi va fi contravaloarea unui singur tichet. Proiectul Rabla 2013 va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Mediului, iar timp de o săptămână, începând cu 15 aprilie, sunt aşteptate propuneri din partea celor interesaţi.

Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Rovana Plumb, la deschiderea Târgului Romenvirotec de la Romexpo. După ce vor fi primite observaţiile şi propunerile cetăţenilor, va fi elaborat un ghid de finanţare, aprobat prin ordin de ministru, şi apoi va putea fi pus în aplicare programul Rabla 2013.

"Cu siguranţă va fi posibilă înstrăinarea tichetului, pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să îşi cumpere un autoturism numai în baza tichetului", a precizat Rovana Plumb.

Spre deosebire de anii trecuţi, nu se vor putea folosi mai multe tichete pentru obţinerea unei reduceri mai mari la achiziţionarea unui nou autoturism.

Deocamdată autorităţile nu au stabilit bugetul care va fi alocat acestui program în 2013 şi s-a stabilit doar că va fi "aproximativ egal, dar nu mai mare" faţă de cel de anul trecut.

Din fondul de mediu, din care este finanţat Programul "Rabla", se va restitui vechea taxă auto celor care au câştigat procesele cu statul, suma necesară fiind estimată la un miliard de lei.

"Programul nu se va mai numi "Rabla". Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectivă. În afară de bonusul pe care l-am luat în calcul la achiziţionarea unei maşini electrice, de 2.500 de euro pe maşină achiziţionată, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, avem în vedere şi acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România", a afirmat Rovana Plumb.

Rezervarea şi eliberarea tichetului valoric pentru programul Rabla nu pot fi condiţionate de achitarea unor sume de bani sau de efectuarea altor prestaţii de către proprietar, a anunţat recent Ministerul Mediului.

Precizările au fost făcute după ce au apărut informaţii că sunt probleme legate de repartizarea tichetelor valorice de către REMAT-uri.

"Precizăm că, în Ghidul de finanţare a Programului Rabla, aprobat prin Ordinul Nr. 981/2012, este precizat că "Preluarea în custodie a autovehiculului uzat, eliberarea certificatului de distrugere, precum şi rezervarea şi eliberarea tichetului valoric nu pot fi condiţionate de achitarea unor sume de bani sau de efectuarea altor prestaţii de către proprietar". De asemenea, Ordinul de aprobare a Ghidului de finanţare are o anexă prin care este aprobat şi modelul de protocol încheiat între Administraţia Fondului pentru Mediu şi colectori. Conform acestui Protocol, colectorul se obligă "să nu condiţioneze preluarea în custodie, eliberarea certificatului de distrugere, precum şi rezervarea şi eliberarea tichetului valoric de achitarea unor sume de bani sau de efectuarea altor prestaţii de către proprietari", se arată într-un comunicat al ministerului.

În perioada 3 aprilie - 29 august 2012, în cadrul Programului Rabla 2012, au fost casate 37.072 de autovehicule, fiind achiziţionate 8.354 de maşini, dintre care 3.998 de origine autohtonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor