Profitul Cupru Min a scăzut în S1 cu 54%, la 11,9 mil. lei, din cauza majorării costurilor

Epoch Times România
23.10.2012

Cupru Min a raportat în S1 2012 un profit net de 11,9 mil. lei, mai mic cu 54% faţă de S1 2011, când a înregistrat circa 26 mil. lei, din cauza scăderii preţului la cupru şi a majorării costurilor în medie cu 10%, a declarat marţi pentru NewsIn directorul economic al companiei, Eugen Colda.

Reprezentantul Cupru Min a explicat că, în primele şase luni din acest an, scumpirile la combusibili şi la energia electrică au mers în lanţ, reflectându-se inclusiv în piesele de schimb şi, implicit, în reparaţii. "De asemenea, au fost costuri suplimentare cu descopertarea (operaţie de îndepărtare a rocilor sterile care acoperă un zăcământ - n.r.). Ca să ajungem la minereu, trebuie să descopertăm şi ceea ce nu este bun", a precizat directorul economic al Cupru Min.

Totodată, preţul mediu la cupru a fost în primul semestru din 2011 de 9.000 dolari(tonă, în timp ce în primele şase luni din acest an a fost de 7.500 dolari)tonă. Spre exemplu azi (23 octombrie - n.r.) preţul este undeva la 7.900 dolari(tonă. Cupru Min vinde cupru în funcţie de preţul de la Bursa de la Londra. (...) Suntem într-un sector minier, profitul fiind undeva în jur de 20%. Acesta este conjunctural şi, în acelaşi timp, destul de bun având în vedere activitatea din prezent. Important este să se dezvolte activitatea", a explicat Eugen Colda.

Afaceri mai mici cu 4,6% în S1 2012

Cupru Min a avut în primele şase luni din acest an o cifră de afaceri de 78,4 milioane lei, în scădere cu 4,6% faţă de intervalul ianuarie-iunie 2011, când a avut circa 75 milioane lei.

"Datoriile istorice ale Cupru Min Abrud, la data de 31 august 2012, sunt către Electrica Transilvania Sud în sumă de 51.122.000 lei, pentru care există grafic de eşalonare, achitat la zi", au declarat pentru NewsIn reprezentanţii producătorului de cupru.

La sfârşitul lunii august 2012, investiţiile realizate din surse proprii erau în valoare de 3.063.000 lei (construcţii + montaj: 2.342.000 lei; dotări - utilaje flux tehnologic - 645.000 lei şi alte cheltuieli - studii tehnologice - 76.000 lei).

Licitaţia eşuată a Cupru Min

Licitaţia pentru vânzarea Cupru Min, organizată la data de 26 martie, a fost câştigată de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Pe lista celor de participare la licitaţia cu strigare s-au înscris OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding Olanda, Roman Cooper Corp Canada şi Ellatzite Med AD Bulgaria, fiind acceptate doar primele trei companii.

Contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitaţie, iar reprezentanţii Roman Copper şi cei ai statului nu au ajuns la un acord în acest termen.

Ministerul Economiei cerea publicarea imediată a contractului, plata integrală a sumei la 30 de zile după avizul Consiliului Concurenţei şi constuirea unor garanţii de 32 de milioane de euro pentru investiţiile de mediu.

Oficialii Guvernului de la acea vreme, condus de Răzvan Mihai Ungureanu, au anunţat că negocierile au eşuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluată, cu aceleaşi condiţii.

Ulterior, Roman Copper Corp., compania canadiană care a câştigat licitaţia de privatizare organizată de OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) pentru Cupru Min Abrud SA, a dat în judecată statul român. Reprezentanţii companiei spun că au luat această decizie pentru a proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, "după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii".

Conform Programului general de exploatare pe anul 2012, SC Cupru Min SA Abrud desfăşoară activitate de extracţie şi preparare a minereurilor cuprifere de la Roşia Poieni şi ca activitate secundară producerea de agregate de carieră din roci andezitice.

În 2011, Cupru Min a avut o cifră de afaceri de 150,5 milioane lei, în creştere cu 32,1% faţă de 2010 (113,9 milioane lei), iar profitul net a fost în valoare de 30,6 milioane lei, mai mare cu 62,9% faţă de anul anterior (18,8 milioane lei).

La sfârşitul lunii august, Cupru Min avea un efectiv mediu de 494 de angajaţi cu un salariu mediu brut de 2.664 lei)persoană(lună. Reprezentanţii companiei au declarat pentru Agenţia NewsIn că nu se prevăd disponibilizări de personal, specificând că la această dată nu s-au înregistrat întârzieri în acordarea drepturilor salariale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor