Profitul Alro a scăzut de peste 11 ori în primul semestru, la 15,19 milioane de lei
Alro SA, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală si de Est, a raportat pentru primul semestru un profit net de 15,19 milioane de lei, în scădere de 11,6 ori faţă de perioada similară din 2011, când a fost de 177,4 milioane lei, potrivit unui raport transmis Bursei.
Cifra de afaceri pentru prima jumătate a acestui an este de 1,06 miliarde de lei, faţă de 1,14 miliarde de lei în S1 2011.
În primele şase luni din acest an, producţia de aluminiu procesat a crescut la 34.227 de tone, de la 28.946 de tone în S1 2011. Producţia totală de aluminiu primar în această perioadă a fost de 124.567 de tone, în scădere de la 130.458 de tone în prima jumătate din 2011.
„Reducerea cererii de aluminiu şi a preţului, din prima jumătate a acestui an, la care s-a adăugat deficitul de energie, a afectat rezultatele companiei.Cu toate acestea, datorită structurii noastre optime de producţie, integrării verticale şi a strategiei de control al costurilor, ne-am menţinut nivelul de profitabilitate în condiţii de piaţă foarte dificile", a declarat Marian Năstase, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Alro.
În S1 2012, piaţa internaţională a aluminiului a intrat pe o pantă descendentă, atingând noi minime ale anului, la finalul perioadei, şi afectând întreaga industrie. Preţul aluminiului a atins o medie de 2.079 de dolari(tonă, la Bursa Metalelor de la Londra (LME), înregistrând o scădere de aproximativ 500 de dolari)tonă (de la 2.550 de dolari(tonă) în comparaţie cu perioada similară din 2011.
De asemenea, în prima jumătate a acestui an, din cauza forţei majore declarate de Hidroelectrica, Alro a primit de la producătorul de energie aproximativ 50% din cantitatea necesară. Prin urmare, pentru o perioadă din primul semestru, compania a fost nevoită să cumpere o cantitate semnificativă de energie de pe PZU şi de pe Piaţa de Echilibrare, ceea ce a implicat costuri mai mari.
"Alro a fost, de asemenea, martoră la declararea insolvenţei principalului său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru 3 TWH)an, până în 2018, cu o nouă formulă de calcul a preţului, bazată pe o serie de factori care includ cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra şi evoluţia pieţei energiei, formulă având un nivel minim si unul maxim. Modificările rezultate în urma renegocierii contractului de energie au influenţat, de asemenea, rezultatele companiei din prima jumătate a acestui an", se spune în raport.
În primul semestru din 2012, compania şi-a crescut vânzările de aluminiu procesat pentru acest segment, la 33.000 de tone, de la 26.500 tone în primul semestru din 2011, înregistrând o cifră de afaceri în crestere pentru acest segment, în ciuda cotaţiilor internaţionale mai mici. De asemenea, în S1 2012, Alro şi-a continuat programul de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi a finalizat investiţii în valoare de 15 milioane de dolari în acest domeniu.
Compania şi-a integrat procesul de producţie, asigurându-şi necesarul de materii prime din propriile mine de bauxită din Sierra Leone, precum şi necesarul de energie electrică, până în 2018, ca urmare a renegocierii contractului cu Hidroelectrica.
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar si procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală si de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în Statele Unite şi Asia.