Profesor universitar: De ce votează diaspora suveranişti?

Diaspora a iesit la vot (Ciprian Dimbean)
Loredana Diacu
04.05.2025

Peste 400.000 de români au votat în Diaspora la turul 1, aproape dublu faţă de noiembrie anul trecut. În condiţiile în care atât la alegerile parlamentare din 2024, cât şi la turul 1 anulat de CCR diasporeni au votat preponderent pentru partide suveraniste, iar acum voci sonore ale vieţii publice îşi exprimă temeri că şi la acest scrutin s-ar putea întâmpla la fel, profesorul universitar Ciprian Mihali vine cu o explicaţie pentru fenomen.

Diasporenii nu votează suveranişti, punctează el, ci formaţiuni/persoane pe care le cred capabile să pună capăt "nesfârşitei corupţii reprezentate de PSD şi PNL de cel puţin două decenii.

"Partidele suveraniste sunt votate nu pentru că sunt suveraniste, nu pentru că sunt cu ruşii, de cele mai multe ori nici măcar pentru că sunt anti-UE, ci pentru că par singura forţă politică în stare să răstoarne hegemonia de peste trei decenii a urmaşilor lui Iliescu", explică universitarul clujean.

Redăm postarea lui Ciprian Mihali:

"Despre diaspora

Scriu aceste rânduri ca reacţie la postarea lui Lucian Mîndruţă, ale cărui opinii le împărtăşesc cel mai adesea.

Dar nu şi de data asta. De ce votează diaspora suveranişti? Diaspora nu votează suveranişti, ci votează acea expresie politică în stare să pună capăt nesfârşitei corupţii reprezentate de PSD şi PNL de cel puţin două decenii încoace.

Majoritatea românilor au plecat la muncă în alte ţări cu gândul să lucreze o vreme, să adune bani şi apoi să se întoarcă în ţară. De aceea grija lor nu a fost să înveţe limba, să înţeleagă administraţia, pentru că nu avea rost şi nu aveau timp, muncind pe rupte să adune bani şi să revină acasă cât mai repede.

Să se întoarcă, adică, la joburi decente, la servicii decente de sănătate şi educaţie, la infrastructură sigură şi la o administraţie prietenoasă cu cetăţeanul. Toate aceste lucruri le-a descoperit trăind în Spania, Anglia, Germania sau Italia. Dar ele au întârziat mereu şi mereu, iar întoarcerea diasporenilor s-a tot amânat. S-a amânat şi pentru că ei considerau că nu au fost reunite condiţiile în România pentru a găsi condiţii de viaţă comparabile cu cele din ţările în care au plecat. Dar şi pentru că, permanentizându-se în alte ţări, cu copii care au crescut acolo, care au crescut în spaniolă, engleză, germană sau italiană, le-au rupt definitiv viaţa în două. De acolo nu mai pot să plece, dar nici nu sunt de-acolo, unde se vor simţi mereu străini, mult mai străini decât copiii lor, iar întoarcerea acasă e tot mai complicată.

Din această exasperare s-a născut furia votului din 2014 încoace. Nici Klaus Iohannis, dar, mai ales, nici USR nu a ştiu să capitalizeze în folosul românilor creditul de furie pe care l-au primit cadou din partea diasporei. A existat un interval foarte scurt în 2019 în care USR-PLUS ar fi putut să o facă, dar din motive ce ţin de haosul din partid, de pandemie şi de manipulările PSD, acest moment a fost ratat definitiv.

Partidele suveraniste sunt votate nu pentru că sunt suveraniste, nu pentru că sunt cu ruşii, de cele mai multe ori nici măcar pentru că sunt anti-UE, ci pentru că par singura forţă politică în stare să răstoarne hegemonia de peste trei decenii a urmaşilor lui Iliescu, din cauza căruia (cărora) au fost cu toţii alungaţi din ţară (o vreme, credeau ei, o viaţă până la urmă). Din păcate USR (şi micile partide care s-au desprins din această construcţie dorindu-se rebelă, dar devenind o afacere de gaşcă), nu mai poate reprezenta diaspora pentru simplul motiv că nu reprezintă românii din diaspora.

Care se simt reprezentaţi doar de cei care le promit (nici nu mai contează că nu se ţin de cuvânt, dar promit) că vor dărâma o dată pentru totdeauna dominaţia PCR-FSN-PSD.

Pot ei da foc la ţară în felul acesta? Da, dar pare singura posibilitate rămasă, în mintea lor, de a disloca această dominaţie care a distrus speranţele a milioane de români.

E mult să stai douăzeci de ani în afara ţării, sperând într-o reformă. E o viaţă de om, o viaţă care nu se va mai împlini cum şi-a dorit aici. Dar care nu va fi niciodată împlinită nici acolo", scrie Mihali.

Redăm şi postarea lui Lucian Mândruţă

"De ce unii dintre oamenii care au plecat în ţări conduse de 'străini' se zbat atât să-şi vadă ţara în mâinile suveraniştilor?

De ce să ne dea pe mâinile naţionalismului iraţional când ei văd cum merg lucrurile în ţările deschise şi democratice, unde nu genul asta de partide conduc?

Am o ipoteză.

Pentru că le e tot mai greu să vină în ţară şi să vadă cum cei care au rămas aici o duc MAI BINE decât ei!

Le e greu să accepte că au pierdut rostul, dar mai ales au pierdut ritmul.

Aşa coruptă şi îndatorată, România a mers înainte. Nu mai e ţara în care să te întorci şi lumea să se strângă fascinată să-ţi asculte poveştile şi să-ţi admire maşina.

România e acum în Vest. Chiar mai la Vest decât viaţa emigranţilor noştri care au ales vestul acum 10-20 de ani!

Ori tocmai asta nu e acceptabil pentru mulţi.

Şi de-aia ne pun la colţ acum cu votul lor. E un fel de a spune…

'Marş înapoi în Est, patria mea! Acolo te-am lăsat, acolo vreau să te găsesc'," scrie, pe Facebook, Mândruţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor