Profesor la Oxford: Ce te vei face, domnule Simion, după ce va muri Putin şi acel regim fascist se va distruge, se va imploda?

Prezidenţiabilul AUR George Simion repetă punctajul Kremlinului în fiecare zi, care face enorm de mult rău României, a acuzat profesorul de diplomaţie digitală la Universitatea Oxford Corneliu Bjola, în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin.
Jurnalistă: Volodimir Zelenski a avut un interviu foarte interesant în Le Figaro şi vorbeşte despre ce urmează cu Rusia şi cu Putin. Iar şeful NATO, Mark Rutte, somează Rusia să nu atace state membre NATO, în mod expres vorbeşte de Polonia. Adică de noi nu prea zice nimeni nimic.
Corneliu Bjola: Şi Polonia, care este o ţară slab apărată, are o anumită coeziune naţională, chit că este polarizată pe stânga-dreapta, dar faţă de Rusia nu întâlnim genul de diatribe pe care le vedem la domnul Simion şi la cei care repetă punctajul Kremlinului în fiecare zi. Cred că dacă îl auzim pe Vladimir Vladimirovici Putin şi pe domnul Simion, de fiecare dată este aceeaşi placă, acelaşi punctaj care face enorm de mult rău României.
Şi pentru domnul Simion poate fi interesant ce i-a spus domnul Zelenski: la un moment dat, Putin va muri. Ce te vei face, domnule Simion, după ce va muri Putin şi acel regim fascist se va distruge, se va imploda?
Dar până atunci, într-adevăr, există această temere tot mai intensă că Putin joacă jocuri. Şi pentru Polonia, faptul că secretarul general trimite acest semnal cred că a ales şi locul – la această graniţă din Est – ca să transmită un mesaj pentru tot Estul, în principiu, nu doar pentru Polonia, care este cel mai bine apărată datorită înzestrării militare.
Deci, pentru Estul care se teme, mai ales pentru ţările baltice care sunt extrem de îngrijorate – au apărut mai multe scenarii – ar trebui să fie o reasigurare.
Mi-ar plăcea ca şi România, într-adevăr, să fie mult mai activă. Să sperăm ca după alegeri. Până la alegeri îl auzi pe Simion, chiar şi pe Antonescu, care cochetează cu tot felul de idei din ce în ce mai dubioase. Adică îl susţii pe Năstase, care s-a întâlnit cu Dughin în 2014 – oricine s-a întâlnit cu Dughin nu mai poţi vorbi despre el. N-ai cum să-l susţii, te compromiţi singur. Această zonă de influenţă rusească în România, în politica românească decizională, nu este izolată. Noi vom fi trataţi ca veriga cea mai slabă din această alianţă, din păcate.
Jurnalistă: Domnule Baconschi, într-adevăr, decontăm poate şi politic. De asta nu suntem foarte des amintiţi.
Teodor Baconschi (fost ministru de Externe): Bine, apropo de ce spunea domnul Rutte, aţi văzut că s-a referit de două ori la întregul teritoriu NATO, deci nu doar la Polonia. Vorbea de la Universitatea de Economie din Varşovia, lângă liderii polonezi, dar el a dat un semnal clar.
Între timp, avem nevoie să ne clarificăm peisajul intern şi să izolăm partida rusă din România, că altfel ne ducem în cap. Sper că vom avea forţa şi voinţa naţională de a face acest lucru. Şi Macron a anunţat acum că statele din coaliţia voluntarilor pentru Ucraina au desemnat Franţa şi Marea Britanie că lideri ai acestei coaliţii. Deci acesta este şi un element important pe plan operaţional, tactic şi chiar strategic.
Între timp, Trump se ceartă cu prietenii săi cei mai buni, Canada şi Uniunea Europeană, şi curtează Rusia, dar e clar că nu va obţine nimic. Timpul trece, ceasul ticăie şi am văzut că marea lui promisiune pentru măcar un armistiţiu de 30 de zile s-a împotmolit în pretenţiile inacceptabile ale lui Vladimir Putin.