Reguli noi pentru românii care călătoresc în Marea Britanie începând cu data de 2 aprilie

Vacanţă la Londra. (Libra WebCorp)
Ana Ion
31.03.2025

Începând de miercuri, 2 aprilie 2025, românii şi ceilalţi cetăţeni europeni care doresc să călătorească în Regatul Unit vor avea nevoie de un permis de călătorie obligatoriu.

Autorizaţia electronică de călătorie (ETA) se obţine online, iar solicitanţii trebuie să plătească o taxă de 12 euro, sumă care va creşte în curând la 19 euro. Acest permis este deja necesar pentru vizitatorii din afara Uniunii Europene care nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit.

ETA trebuie achiziţionată înainte de plecare şi este valabilă timp de doi ani. Documentul electronic poate fi obţinut prin aplicaţia „UK ETA” sau de pe site-ul oficial al guvernului britanic, gov.uk. Aproximativ treizeci de ţări europene, inclusiv cele din Uniunea Europeană (cu excepţia Irlandei), sunt vizate de această măsură. Potrivit autorităţilor britanice, scopul acestui sistem este de a îmbunătăţi securitatea la frontieră, similar cu sistemul ESTA folosit în Statele Unite. În prezent, taxa este de 10 lire sterline (aproximativ 12 euro), dar va creşte la 16 lire (aproximativ 19 euro) începând cu 9 aprilie.

Pentru a obţine permisul, solicitanţii trebuie să încarce o fotografie a paşaportului şi un selfie. Procesul durează aproximativ zece minute, iar autorizaţia este legată digital de paşaport. În majoritatea cazurilor, aprobarea se face rapid, însă autorităţile recomandă solicitarea documentului cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de călătorie, în eventualitatea unor verificări suplimentare.

ETA permite intrări multiple în Regatul Unit şi o şedere de până la şase luni. În cazul schimbării paşaportului, este necesară o nouă cerere.

Sistemul ETA a fost introdus iniţial în 2023 pentru cetăţenii Qatarului şi, ulterior, extins la alte state din Golf. În ianuarie 2024, a devenit obligatoriu pentru cetăţenii din aproximativ 50 de ţări, inclusiv SUA, Canada şi Australia. Până la sfârşitul anului 2024, peste 1,1 milioane de autorizaţii au fost emise.

Anumite categorii de persoane sunt exceptate de la obligativitatea ETA, printre care deţinătorii de paşapoarte britanice sau irlandeze, rezidenţii din Marea Britanie şi elevii sub 18 ani din Franţa care participă la excursii şcolare. De asemenea, pasagerii care tranzitează Regatul Unit pe calea aerului, fără a trece prin controlul de frontieră, nu au nevoie de acest permis.

„Extinderea sistemului ETA la nivel global reflectă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie şi inovare”, a declarat Seema Malhotra, secretarul de stat pentru migraţie şi cetăţenie, pe 5 martie, când a fost deschisă procedura de solicitare a permisului pentru cetăţenii europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor