Sebastian Burduja, critici dure la adresa lui Nicuşor Dan: Este complet absent, iar Primăria Generală este scufundată în datorii

Sebastian Burduja (Facebook/tianu/)
Andrei Popescu
31.03.2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lansat, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, un atac la adresa Primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în cursa pentru Cotroceni, acuzându-l că este “complet absent” şi că, din acest motiv, problemele cu Bucureştiul continuă să se “adune”.

Potrivit ministrului, “proiectul de buget propus de primarul general aflat în campanie nu acoperea nici măcar costurile pentru anul în curs pentru termoficare şi transport public”.

“Zero bani pentru plata datoriilor. Greu de înţeles de ce ar tolera cineva o asemenea situaţie. Atunci când ai datorii, prima dată trebuie să le plăteşti, apoi vezi cu ce bani rămâi să faci altele”, a continuat el.

Postarea lui Burduja

Începe o nouă săptămână fără un buget aprobat pentru Bucureşti. Campania e în toi, primarul general este complet absent, iar problemele se adună. Aici nu este despre a critica pe cineva, ci despre a spune câteva adevăruri, pe care trebuie să le ştie bucureştenii (şi nu numai).

Primul: primăria generală este scufundată în datorii. Către ELCEN, compania ministerului energiei, care produce agentul termic, are de încasat peste 1,2 miliarde de lei de la PMB. Asta este doar datoria curentă, fără sumele istorice. ELCEN are nevoie urgentă de fonduri pentru a achiziţiona gaz (fără gaz, nu poate produce agent termic, iar Bucureştiul riscă să rămână fără apă caldă) şi pentru a cofinanţa modernizarea celor 3 CET-uri din anii 1960-1970 (Sud, Progresu şi Grozăveşti), pentru care ministerul energiei a obţinut, la finalul anului trecut, 361 de milioane de euro din fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare, după eforturi supraomeneşti.

Al doilea adevăr: proiectul de buget propus de primarul general aflat în campanie nu acoperea nici măcar costurile pentru anul în curs pentru termoficare şi transport public. Zero bani pentru plata datoriilor. Greu de înţeles de ce ar tolera cineva o asemenea situaţie. Atunci când ai datorii, prima dată trebuie să le plăteşti, apoi vezi cu ce bani rămâi să faci altele.

Al treilea adevăr: în ultimii cinci ani, eforturile PMB de a-şi reduce cheltuielile au fost aproape inexistente. Ni se spune că Bucureştiul primeşte mai puţini bani de la buget. Cu atât mai mult, mă aşteptam să vedem măcar o propunere de reducere a risipei din bani publici. Noi la ministerul energiei ne reorganizăm prin desfiinţarea a 27% din numărul total de posturi şi 35% dintre posturile de conducere. La Senat şi la Camera Deputaţilor, dar şi la nivelul Guvernului, sunt programe ambiţioase de tăiere de cheltuieli. Pentru că e de bun simţ să faci asta într-un context fiscal-bugetar complicat. La PMB? Nicio reorganizare a primăriei generale de pe vremea administraţiei Firea.

Al patrulea adevăr: Bucureştiul e un oraş complicat, cu multe probleme. O spune mereu primarul general actual. Totuşi, de luni bune este plecat în campanie. Şantierele zac abandonate, iar ţevile de termoficare sunt expuse doar pentru a demonstra că “se face, domn’le, în sfârşit, treabă”. Doar că zilele şi lunile trec, trece şi viaţa noastră, cu ore în şir pierdute în trafic, în oraşul cu al patrulea cel mai aglomerat trafic din Europa (şi al optulea de pe întregul mapamond).

PNL Bucureşti va vota un buget care respectă două principii de bun simţ: (1) plata datoriilor acumulate, de miliarde de lei, ceea ce nu ar trebui să fie nicio problemă pentru o primărie care, chipurile, a fost “scoasă din faliment”; şi (2) un program serios de reducere a cheltuielilor şi de reorganizare a primăriei pentru eficienţă şi rezultate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor