Produsele chimice de uz casnic - un teren minat pentru casele noastre
De când am trecut la utilizarea detergenţilor şi agenţilor chimici de curăţare s-au scurs câteva decenii bune. Aceste produse chimice sunt adesea prezentate ca fiind ajutoare universale pentru gospodine, menite să facă totul să strălucească, să emită miros de prospeţime şi să aducă confort în casele noastre. Cu toate acestea, cel mai des aceste produse conţin o listă lungă de toxine ce se acumulează în haine, case şi în cele din urmă, în organismul nostru. Ele reprezintă un pericol deosebit pentru copii.
Mulţi detergenţi chimici şi agenţi de curăţare conţin substanţe dăunătoare ce distrug natura şi sănătatea umană. Aceste produse sunt mai ieftine decât alternativele lor ecologice şi, prin urmare, inundă rafturile magazinelor în ziua de azi.
În casele noastre, aceste bombe cu efect întârziat sunt peste tot: în bucătărie, baie, WC, garaj. Odată ce au pătruns în organismul nostru, momentul detonării lor reprezintă doar o chestiune de timp.
Fosfaţii
Unul dintre componentele cele mai toxice din detergenţi sunt fosfaţii. Fosfaţii, ce intră în componenţa detergenţilor chimici, nu se elimină nici chiar după zeci de clătiri şi persistă timp de 4 zile. Ei contribuie la acumularea substanţelor active de suprafaţă în ţesături şi apoi la pătrunderea în organism, prin piele. Cei mai mulţi fosfaţi se acumulează în lână şi ţesăturile din bumbac. Fosfaţii degresează pielea şi cauzează diverse patologii ale sângelui.
Fosfaţii dăunează de asemenea mediului ambiant. Ajungând în apă, aceste substanţe contribuie la creşterea algelor albastre-verzi. Spre exemplu, studiile efectuate în acest sens în Rusia, au arătat că în iazurile şi râurile acestei ţări în fiecare an pătrund 300-400 mii de tone de tripolifosfat de sodiu. Doar un gram de astfel de substanţă este suficient pentru a provoca o creştere de 5-10 kg de alge! Algele, în urma descompunerii, elimină metan, amoniac şi hidrogen sulfurat, ce otrăvesc apa şi omoară fiinţele vii.
Fosfaţii aflaţi în apă provoacă formarea cianobacteriilor toxice, ce cauzează intoxicaţii, maladii canceroase ale celulelor, prematuritate şi defecte înnăscute. În multe ţări, utilizarea fosfaţilor în detergenţi şi agenţi de curăţare a fost interzisă aproximativ cu 10-20 de ani în urmă.
Agenţi anionici activi de suprafaţă (agenţi tensioactivi)
Agenţii tensioactivi sunt adăugaţi pentru a reduce tensiunea de suprafaţă în detergenţi. Tensioactivii anionici sunt cei mai toxici. Ei se pot acumula în organism în concentraţii inadmisibile, ceea ce duce la afectarea sistemului imunitar, alergii, leziuni cerebrale, patologii ale ficatului, rinichilor şi plămânilor. Cu cât detergentul face mai multă spumă, cu atât mai mult conţine agenţi tensioactivi.
Agenţi de înălbire
Este foarte plăcut atunci când îmbrăcămintea străluceşte de un alb imaculat, însă nu trebuie să uităm de toxicitatea unui astfel de efect. Înălbitorii optici nu elimină murdăria. Aceştia conţin coloranţi fluorescenţi ce reflectă razele ultraviolete din spectrul de lumină, creând efectul de alb. Aceste substanţe nu se supun clătirii, afectând în permanenţă pielea.
Cei mai periculoşi sunt înălbitorii ce conţin clor (hipoclorit de sodiu) şi oxigen activ. Ei provoacă iritaţii şi înroşirea pielii. Clorul, de exemplu, poate pătrunde în organism, cauzând distrugerea structurilor proteinelor din piele şi părului şi poate provoca apariţia cancerului şi bolilor cronice.
Un pericol aparte prezintă şi alţi agenţi de albire, cum ar fi formaldehida, dietanolamina, amoniacul, fenolul, benzenul, stirenul, toluenul, xilenul, acetona şi oxizii de azot.
Ftalaţii
Hainele sintetice tind să emită un miros neplăcut atunci când sunt purtate în permanenţă. Ftalaţii sunt folosiţi în calitate de substanţe aromatizatoare. Din nefericire, ftalaţii pot pătrunde cu uşurinţă în plămâni şi apoi în sânge. Ei se elimină cu greu din organism, acumulându-se la fiecare folosire. Femeile însărcinate şi mamele ce alăptează ar trebui să evite cu orice preţ ftalaţii. Utilizarea acestora poate deteriora sistemul de reproducere a fătului (infertilitate, impotenţă).
Aceasta este doar o listă scurtă ce include cele mai răspândite substanţe chimice. Substanţele chimice toxice ce se află în hainele noastre, în prosoape, şervete şi alte lucruri pătrund în interiorul organismului prin intermediul pielii şi sunt inhalate odată cu aerul.
Pentru a evita acest lucru, procuraţi detergenţi şi agenţi de curăţare ecologici, care sunt, de obicei, mai scumpi. Spălaţi hainele, folosind mănuşi şi clătiţi minuţios hainele. Este cel mai bine să uscaţi afară hainele spălate.
De asemenea, produsele chimice de uz casnic ar putea fi înlocuite cu mijloace folosite pe vremuri: soluţie de apă caldă cu săpun, praf de muştar, soluţie de oţet, suc de lămâie. Puteţi reîmprospăta aerul cu ajutorul uleiurilor aromatice naturale. Mobila şi ferestrele pot fi curăţate cu ajutorul amidonului de porumb.
În general, dacă doriţi cu adevărat, puteţi să evitaţi folosirea produselor chimice. În trecut, lipsa detergenţilor şi agenţilor chimici de curăţare nu împiedica ca hainele şi locuinţa să aibă un aspect curat. Atunci, de ce ar face-o acum?