Procurorul General se agaţă de funcţie: Nu poţi lăsa o instituţie fără conducere

Una din solicitările protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, votată la 6 septembrie, a fost demisia procurorului general, Corneliu Gurin. În momentul în care ceri demisia conducătorului unei instituţii trebuie să ai argumentele legale necesare, să demonstrezi că nu şi-a făcut datoria aşa cum prevede legea, dar şi să ai cu cine să-l înlocuieşti, a comentat Gurin în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
Corneliu Gurin, Procuror General al Republicii Moldova (procuratura.md)
Maria Maevschi
23.09.2015

Procurorul General Corneliu Gurin este de părere că în momentul în care ceri demisia conducătorului unei instituţii trebuie să ai argumentele legale necesare, să demonstrezi că nu şi-a făcut datoria aşa cum prevede legea, dar şi să ai cu cine să-l înlocuieşti. Comentariile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, relatează realitatea md. miercuri. Afirmaţiile lui Gurin au venit după ce protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu votat la 6 septembrie mai multe revendicări, printre care şi demisia procurorului general.

Recent, Gurin s-a întâlnit cu protestatarii şi reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, menţionând că a fost o întâlnire civilizată şi un dialog normal, evitând totuşi să dea detalii referitoare la revendicările manifestanţilor.

„Ce urmează în caz de demisie? Demisia e un scop în sine sau ea trebuie să producă anumite schimbări şi modernizări? Atunci când ceri demisia conducătorului unei instituţii trebuie să ai argumentele legale necesare, să demonstrezi că nu şi-a făcut datoria aşa cum prevede legea, cum prevede Codul de Procedură Penală, cum prevăd obligaţiile funcţionale, să analizezi ce s-a întâmplat, dar şi să ai cu cine să-l înlocuieşti. Să te asiguri că nu laşi instituţia fără conducere, nu o laşi blocată, cu atât mai mult să nu se producă destabilizări interne”, a opinat Gurin.

Potrivit Realitatea.md, Pavel Midrigan, unul dintre avocaţii care a activat în Procuratură, a subliniat că cetăţenii au dreptul să se revolte sau chiar să răstoarne guvernarea care nu activează în folosul cetăţeanului, atunci când moralitatea oficialilor statului se degradează.

„Este evident că această conştientizare a cetăţeanului este bună şi trebuie să salutăm faptul că cetăţeanul devine mai activ. Pentru că nu numai a cere demisia şi aşa mai departe, dar eu văd şi o altă parte, această solicitare de a se implica în soluţionarea multor chestiuni în societate. Prin urmare, trăim vremuri mari, dar cu personalităţi mărunte. Aşa se spune. Republica Moldova este într-o perioadă de tranziţie, se schimbă foarte multe, inclusiv mentalitatea. Solicitările cetăţenilor se rezumă la două: vor ordine şi dreptate”, a punctat avocatul.

Un grup de protestatari a cerut săptămâna trecută demisia lui Corneliu Gurin, pichetând Procuratura Generală din centrul Chişinăului. Câţiva dintre liderii acţiunii de protest s-au întâlnit cu procurorul, iar după 30 de minute, aceştia au anunţat că procurorul nu-şi va anunţa demisia. „A spus că nu-şi dă demisia de onoare şi aşteaptă ca să treacă procedura legală prin Parlament, dacă acest lucru i se va cere”, a afirmat membrul Platformei DA Vasile Năstase, pentru mulţimea din faţa Procuratorii, relatează sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor