PLDM s-a răzgândit. Va participa la negocierile privind formarea noului Guvern

Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat vineri că va participa la negocierile şi consultările privind formarea noului Guvern, renunţând la condiţia anterioară, de a solicita demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu
Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM (facebook.com)
Ana Chitoroagă
01.12.2015

Partidul Liberal Democrat din Moldova declarase cu ceva timp în urmă că nu vor participa la formarea unui nou Guvern până când instituţiile de stat nu vor fi eliberate din captivitate, iar în fruntea Parlamentului nu va sta un om faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie cu persoane care au edificat sistemul statului captiv. Acum, însă, şi-au schimbat viziunea.

Decizia actuală a fost luată de către Consiliul Politic al PLDM. „Decizia a fost aproape unanimă. Mâine, în prima parte a zilei vom lansa invitaţii către partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la formarea noului Guvern. În cadrul negocierilor, vom insista ca părţile să fie pe poziţii de egalitate”, a declarat liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ.

Acesta a mai adăugat că va insista în continuare pe dezideratele anunţate anterior. „Organul de conducere al PLDM a decis să delege reprezentanţi care să discute despre crearea unui nou Guvern pentru a păstra ţara pe făgaşul de integrare europeană, să insiste pe adoptarea unei foi de parcurs privind scoaterea din captivitate a instituţiilor statului, pe numirea unui premier apolitic şi de a asigura caracterul public al discuţiilor şi consultărilor politice”, a menţionat liderul interimar al PLDM.

În opinia unor analişti politici, PLDM a fost nevoit să vină cu un set de condiţii, în urma cărora s-a arătat disponibil să participe la discuţii cu partidele proeuropene, pentru a ieşi onorabil din situaţia în care se află. Şi asta pentru că riscă să piardă tot mai mult electorat.

"Mesajul acesta al PLDM-ului nu este atât pentru PDM, PL. Este pentru electoratul acesta care acum chiar că e zăpăcit. A primit bombardamente cu: "stat capturat, stat capturat", nicio legătură şi acum trebuie să întorci corabia invers. Mai lăsăm vreo două zile ca boala să treacă, temperatura să scadă şi sper ca în două, trei zile va trece boala asta a copilăriei şi se va trece la negocieri rapide", a declarat fostul deputat PLDM, Veaceslav Ioniţă, în cadrul emisiunii ” Fabrika”.

Alte voci susţin că PLDM a decis să se implice în formarea unei majorităţi parlamentare în urma presiunilor externe.

"Au existat solicitări din partea partenerilor de la Bruxelles ca să se găsească o formulă prin care să se creeze o nouă guvernare proeuropeană. Guvernul României şi-a oferit disponibilitatea ca să ofere 60 de milioane de euro şi iarăşi cu condiţia ca să existe un Guvern proeuropean", a spus analistul politic, Vasile Croitoru.

Reamintim că, până acum PLDM declara că nu va participa la procesul de formare şi învestire a noului cabinet de miniştri, până când PD nu va îndeplini trei condiţii:

- Instituţiile de drept şi sistemul judecătoresc să fie scoase din subordonarea partinico-oligarhică.

- Guvernul să activeze fără încorsetări stabilite în acordurile unor alianţe, iar prim-ministrul să fie neafiliat politic şi să aibă ultimul cuvânt la numirea şi demiterea membrilor Guvernului.

- Randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurat de un preşedinte al Parlamentului faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv, potrivit jurnal.md

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor