Procurorul General al SUA va investiga comportamentul FBI şi al DOJ în timpul alegerilor din 2016
alte articole
Procurorul General al SUA, William Barr, a subliniat miercuri faptul că administraţia fostului preşedinte Barack Obama l-a “spionat” pe preşedintele Donald Trump şi a promis că va clarifica situaţia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
“Cred că au avut loc acţiuni de spionaj. Problema este să stabilim dacă acest lucru era justificat. Eu nu spun că nu era, dar trebuie să verificăm”, a precizat Barr în cadrul unei audieri a Subcomisiei pentru fonduri din Senatul SUA, adăugând la comentariile făcute cu o zi înainte.
“Voi revizui atât originea, cât şi comportamentul activităţilor de informaţii având ca obiectiv campania lui Trump în cursul anului 2016”, a declarat Barr senatorilor, potrivit publicaţiei The Hill. Multe lucruri au fost deja investigate şi o parte substanţială a investigaţiilor este de fapt analizată de inspectorul general al departamentului”.
Ulterior, Barr a clarificat comentariul său anterior, afirmând că este îngrijorat de “supravegherea necorespunzătoare” care s-ar putea să fi avut loc în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 şi că va analiza situaţia.
“Nu spun că a avut loc o supraveghere necorespunzătoare. Spun că sunt îngrijorat de acest lucru şi voi face cercetări în această direcţie. Doar atât”, a clarificat Barr.
În plus, Barr a minimalizat rapoartele recente care au susţinut că a creat o echipă pentru a investiga acţiunile FBI din prima anchetă privind Rusia, însă a precizat că intenţionează să implice “câţiva colegi” pentru a evalua informaţiile obţinute de investigaţia inspectorului general, precum şi de anchetele congresionale conduse de republicani, cu scopul de a determina dacă este necesară o investigaţie suplimentară în cadrul Departamentului Justiţiei (DOJ).
Barr a declarat că este îngrijorat în special în ceea ce priveşte motivul pentru care campania lui Trump nu a fost anunţată despre ancheta de contrainformaţii a FBI, potrivit The Hill.
În plus, Barr a indicat faptul că doi foşti procurori americani asociaţi cu campania lui Trump – Chris Christie şi Rudy Giuliani – nu au fost notificaţi în privinţa niciunei investigaţii.
FBI a deschis încă în iulie 2016 o anchetă cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA şi s-a interesat ulterior de potenţiale contacte între campania lui Trump şi Kremlin.
În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost desemnat să ancheteze presupusa complicitate între Rusia şi Trump, care, la rândul lui, a catalogat de nenumărate ori ancheta ca fiind o ”vânătoare de vrăjitoare”. În 22 martie, Mueller i-a prezentat raportul final procurorului general, care după două zile a prezentat un rezumat Congresului SUA.
De asemenea, Barr urmează să facă public raportul Mueller în următoarele zile, însă va cenzura o parte din informaţiile considerate a fi sensibile sau compromiţătoare.