Procurorul general al Muntenegrului respinge mandatele de arestare pentru liderii opoziţiei

Lideri ai opoziţiei din Muntenegru, Andrija Mandic (D) şi Milan Knezevic (S)
Lideri ai opoziţiei din Muntenegru, Andrija Mandic (D) şi Milan Knezevic (S) (SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images)

Procurorul general al Muntenegrului a respins probele unui procuror special care cerea emiterea de mandate de arestare împotriva a doi lideri din opoziţie, suspectaţi de implicare în ceea ce autorităţile susţin că a fost o lovitură de stat eşuată, îndreptată împotriva invitaţiei de apartenenţă la NATO.

Andrija Mandic şi Milan Knežević, liderii unui partid pro-Rusia şi anti-Nato numit Frontul Democrat, au fost acuzaţi de implicarea în pretinsa încercare din 16 octombrie de a-l omorî pe prim-ministrul de pe atunci, de a prelua puterea şi de a preveni avansarea planurilor de a deveni membru al NATO pentru Muntenegru.

Procurorul general Ivica Stankovic a hotărât în seara de 15 februarie că Mandic şi Knežević nu sunt suspecţi. Hotărârea acestuia este considerată de mulţi în Podgorica o încercare de a calma tensiunile în ţara profund divizată.

Cu puţin timp înainte, procurorul special Milivoje Katnic emisese un mandat de arestare pentru cei doi pentru presupuse “acte împotriva ordinii constituţionale şi a securităţii Muntenegrului”.

Hotărârea a fost dată la câteva ore după ce parlamentul Muntenegrului a votat pentru revocarea imunităţii parlamentare a celor doi suspecţi, Mandic şi Knežević, pentru a putea fi astfel arestaţi.

Mandic şi Knežević au respins acuzaţiile ce li s-au adus.

Invitaţia de apartenenţă NATO a Muntenegrului are ca termen de finalizare primăvara aceasta.

Dar ţara cu o populaţie de 620.000 de cetăţeni, care are o problemă serioasă cu crima organizată, rămâne împărţită între cei care vor să înainteze către NATO şi Vest şi cei care preferă relaţii apropiate cu Rusia.