Ciocniri violente în timpul unui protest la Podgorica

Câteva mii de manifestanţi au mărşăluit pe străzile capitalei muntenegrene, cerând demisia premierului Milo Djukanovic şi formarea unui guvern interimar. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.
Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în timpul unui protest din capitala muntenegreană Podgorica, 18 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.10.2015

Politia din Podgorica a declarat că a fost forţată să răspundă duminică seara la acţiunile manifestanţilor din faţa clădirii Parlamentului muntenegrean, după ce mai mulţi participanţi la protest au aruncat cu pietre şi torţe asupra forţelor de ordine.

De asemenea, mai mulţi manifestanţi au încercat să pătrundă în clădirea Parlamentului după ce au sărit un gard. Ofiţerii de poliţie au folosit gaze lacrimogene pentru a împinge manifestanţii înapoi, conform Deutsche Welle.

“Cerem demisia guvernului şi formarea unuia interimar”, a declarat Andrija Mandic din principalul bloc al opoziţiei din Muntenegru – Frontul Democrat – care a organizat protestul. El a cerut manifestanţilor să se abţină de la violenţe, dar în acelaşi timp să persiste în demersul lor.

“Dacă guvernul de stânga nu demisionează, vor fi organizate proteste şi mai ample”, a declarat Mandic. “Acesta este un ultimatum şi este irevocabil.”

Coaliţia de guvernământ a ţării, condusă de premierul Milo Djukanovic, şi partidele de opoziţie au căzut de acord duminică asupra desfăşurării unei sesiuni extraordinare în cursul zilei de marţi a comitetului pentru securitate din cadrul Parlamentului. În timpul întâlnirii se va examina dacă politia a folosit forţă excesivă împotriva unui miting al opoziţiei care a avut loc sâmbătă.

Susţinătorii Frontului Democratic au ridicat corturi în faţa Parlamentului în urmă cu trei săptămâni, dar acestea au fost înlăturate de poliţie sâmbătă dimineaţa. În seara aceleiaşi zile, aproximativ 11 persoane au fost reţinute şi poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene contra manifestanţilor care au revenit în faţa Parlamentului.

Muntenegru este unul dintre candidaţii la obţinerea statutului de membru al Uniunii Europene şi de asemenea aşteaptă în acest an o invitaţie de a se alătura NATO.

Opoziţia susţine că că Muntenegru, cu o populaţie de 680.000 de persoane, este condusă de o "elită" politică în mare parte neschimbată în ultimii 20 de ani, afirmaţie respinsă de guvernul actual, conform Reuters.

Guvernele occidentale şi grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de nivelul organizat de crimă şi furt, care a înflorit în special după dezmembrarea Iugoslaviei în anii 1990. Muntenegru va desfăşura alegeri parlamentare în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor