Procesul de democratizare din Europa de Est, ameninţat de 'putinizare'

Procesul dezvoltării democratice s-a împotmolit la graniţele estice ale Uniunii Europene (UE), constată publicaţia germană Die Welt, care citează rezultatele unui studiu realizat de institutul american Freedom House pentru anul 2012.
(photos.com)
Epoch Times România
06.06.2012

Procesul dezvoltării democratice s-a împotmolit la graniţele estice ale Uniunii Europene (UE), constată publicaţia germană Die Welt, care citează rezultatele unui studiu realizat de institutul american Freedom House pentru anul 2012.

Evoluţia situaţiei în tinerele democraţii est-europene a fost întotdeauna o poveste de succes. An după an, în asemenea ţări precum Cehia şi Ungaria viaţa devenea din ce în ce mai liberă şi mai echitabilă. Cu toate acestea, în ultimul an această tendinţă s-a încetinit, sunt de părere experţii. Mai mult decât atât, în unele dintre cele 29 de ţări ale Europei de Est şi Eurasiei democratizarea a început să înregistreze un regres. Freedom House vorbeşte despre aşa-zisa 'putinizare', adică despre restricţionarea libertăţilor personale după exemplul Rusiei.

Experţii americani atrag atenţia în special asupra faptului că statalitatea de drept a slăbit tocmai în acele ţări care din 1990 demonstrau cel mai mare progres: în primul rând, în Ungaria şi Ucraina.

Din momentul instalării la putere în 2010, premierul ungar Viktor Orban şi guvernul său subminează sistematic bazele democraţiei în ţară. Die Welt aminteşte despre noua lege privind alegerile, lege care face jocul partidului aflat la putere, şi despre legea privind mass-media, care îi asigură puterii controlul asupra modului de oglindire a evenimentelor. Noile legi slăbesc inclusiv funcţia sistemului juridic în calitate de instanţă de control, atenţionează publicaţia germană.

În ceea ce priveşte Ucraina, reuşite importante în procesul de democratizare s-au remarcat aici după 'revoluţia portocalie' din 2004. Însă Viktor Ianukovici a întors ţara la vechile tradiţii, care duc la lichidarea statului de drept. Verdictul motivat politic dat în cazul politicianului de opoziţie Iulia Timoşenko a dezvăluit puterea reală a politicii asupra justiţiei, constată cotidianul german.

Situaţia cu drepturile omului în Ucraina este criticată şi de organizaţia 'Reporteri fără frontiere', subliniază Die Welt.

Însă, dacă abaterea de la valorile democratice în asemenea ţări precum Ucraina şi Ungaria stârneşte o mare rezonanţă în întreaga lume, evoluţia negativă a evenimentelor în micile state balcanice rămâne de multe ori neobservată. Acest lucru se referă şi la alegerile din Kosovo, şi la seria de scandaluri legate de corupţie din Albania, şi la regresul din procesul de democratizare din Bosnia şi Herţegovina.

În opinia lui Christopher Walker, unul dintre autorii raportului redactat de Freedom House, structurile democratice slabe şi dificultăţile economice din Ungaria şi Ucraina ar putea duce la continuarea propagării procesului de 'putinizare', fapt care va constitui o problemă în primul rând pentru UE, ale cărei idealuri resimt o serioasă presiune din cauza crizei financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor