'Guvernul nu-şi dă seama de gravitatea situaţiei' (François Fillon)

Fostul premier francez François Fillon califică drept 'dezastruoasă' politica economică a socialiştilor, bazată mai ales pe creşterea masivă a impozitelor.
Fostul premier francez, François Fillon. (THOMAS SAMSON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.06.2012

Fostul premier francez François Fillon califică drept 'dezastruoasă' politica economică a socialiştilor, bazată mai ales pe creşterea masivă a impozitelor.

'Noi nu am prevăzut o creştere generalizată a impozitelor, deoarece avem un nivel de fiscalitate destul de ridicat faţă de restul Europei şi o creştere destul de slabă ca să mai impunem şi alte taxe obligatorii', spune Fillon într-un interviu publicat în ediţia de marţi a ziarului Le Figaro.

'Prevăzusem să creştem impozitele prin suprimarea nişelor fiscale inutile sau ineficiente, în niciun caz nu am intenţionat o creştere generalizată! Martine Aubry a declarat că PS doreşte să crească masiv impozitele şi să nu reducă cheltuielile publice. Acest lucru nu este posibil', spune fostul premier.

'Toate rapoartele, ale Curţii de conturi sau ale Comisiei Europene, recomandă stoparea cheltuielilor. Or, de la venirea lor la putere, socialiştii au suplimentat cheltuielile cu 20 de miliarde. Guvernul acţionează ca şi cum ar fi timpuri normale. Ori noi trecem printr-o dublă criză durabilă, structurală, practic existenţială. Suntem la concurenţă cu ţări mai tinere, mai dinamice şi pierdem fără încetare din competitivitate', afirmă François Fillon.

Potrivit fostului premier, trebuie continuată reformarea statului, reorganizarea direcţiilor şi serviciilor sale, efort la care trebuie să participe mai mult şi colectivităţile locale. 'Acestea au căpătat nişte obiceiuri proaste: când statul suprimă posturi în fiecare an, ele continuă să creeze altele noi. Trebuie făcute economii la cheltuielile sociale. Nu este o luptă ideologică, este o luptă pentru supravieţuirea economiei franceze', spune acesta.

'Părerea mea este în primul rând că guvernul nu-şi dă seama de gravitatea situaţiei. Situaţia financiară europeană se degradează în ritm alert şi dacă nu facem nimic, dacă nu anticipăm, Franţa va fi afectată în mod inevitabil, pe termen foarte scurt, adică în următoarele trei sau patru luni. Dacă guvernul ar fi conştient de această situaţie, ar începe să pregătească opinia publică pentru o reducere a cheltuielilor sau ar hotărî un moratoriu asupra celor mai costisitoare decizii, precum pensionarea sau suprimarea TVA antidelocalizare', adaugă fostul premier francez.

În ceea ce priveşte voinţa lui François Hollande de a plasa creşterea economică în centrul dezbaterii europene, Fillon spune: 'Adevărul este că creşterea a fost dintotdeauna în centrul preocupărilor ţărilor europene, la fiecare smmit, dar şi la fiecare reuniune G8'. 'O politică a creşterii nu se poate baza decât pe o situaţie bugetară sănătoasă. Abordând cu nepricepere această tematică, François Hollande face două greşeli. Mai întâi, adânceşte prăpastia dintre Franţa şi Germania, în timp ce cuplul franco-german este singura instanţă din Europa unde se mai iau încă decizii rapide şi eficiente în contextul actualei crize. Apoi, lasă să se înţeleagă că datorită acestei creşteri atât de mult invocate se va putea reduce deficitul fără a se limita cheltuielile publice', precizează Fillon.

Referindu-se la criza datoriei din Europa, Fillon spune că 'este o criză structurală, care nu se va rezolva în câteva săptămâni, nici măcar în câteva luni', iar problema care se pune este dacă Europa va reuşi să rămână 'o mare putere economică'.

În legătură cu viitoarele alegeri legislative, François Fillon afirmă că 'raportul de forţe între dreapta şi stânga ne poate permite să câştigăm' şi că UMP şi aliaţii ei pot fi victorioşi la aceste alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor