Procese secrete sau praf în ochi? Lista cu 2.702 oficiali ucraineni condamnaţi pentru corupţie e de negăsit

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

În ciuda unor cereri repetate, administraţia prezidenţială ucraineană a eşuat să furnizeze publicaţiei Kyiv Post – sau altor publicaţii sau persoane, conform informaţiilor deţinute de ziar – o listă care include 2.702 de foşti oficiali despre care preşedintele Petro Poroşenko a declarat că au fost condamnaţi pentru corupţie în ultimul an.

Autorităţile ucrainene au fost intens criticate pentru împiedicarea unei campanii de anti-corupţie care a eşuat să prindă sau să condamne pe vreunul dintre aliaţii majori ai fostului preşedinte Viktor Ianukovici, cu atât mai puţin să îi aducă în faţa tribunalului, în ciuda unor dovezi uluitoare privind crime şi furtul a mai multor miliarde de dolari.

Într-un editorial publicat în 10 iunie de Wall Street Journal, Poroşenko a scris: “În ultimul an, 2.702 de foşti oficiali au fost condamnaţi pentru corupţie.”

Departamentul Administraţiei Prezidenţiale însărcinat cu furnizarea accesului la informaţiile publice a declarat în 22 iunie într-un email către Kyiv Post, care a cerut în 17 iunie o copie a listei cu oficialii respectivi, că cererea ziarului nu se conformează cu legea privind accesul la informaţiile publice.

“Conform clauzei 1 din articolul 19 al legii mai sus menţionate, o cerere pentru informaţii este o cerere prin care o persoană cere unei agenţii, care deţine informaţii, să furnizeze informaţii publice aflate în posesia sa”, a declarat departamentul, aparent implicând că nu dispune de nicio informaţie asupra celor 2.702 de foşti oficiali.

Cererea a fost înaintată principalului departament pentru politică informaţională din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a susţinut departamentul însărcinat cu furnizarea accesului la informaţiile publice.

Daria Kaleniuk, şefa Centrului de Acţiune pentru Anti-Corupţie din Kiev, a declarat în 11 iunie că nu ştie despre cine vorbeşte preşedintele. “Cred că este o greşeală”, a declarat Kaleniuk, adăugând că Poroşenko pare a se inspira din tacticile predecesorului său Ianukovici, a cărui administraţie obişnuia să întocmească liste cu oficiali minori prinşi pentru furturi la scara mică pentru a crea impresia că fostul lider ucrainean, la rândul său corupt, purta cu adevărat o luptă împotriva corupţiei.

Autorul şi analistul politic veteran ucrainean Taras Kuzio a cerut de două ori controversata listă din partea Administraţiei Prezidenţiale dar ambele tentative au eşuat, conform Kyiv Post.

Kuzio a declarat că, în răspuns la cererea sa, un oficial însărcinat cu presa a declarat că lista va fi evaluată pentru a se vedea care nume ar putea fi făcute publice. Dacă este adevărat, atunci ar fi chiar şi mai alarmant. Procesele şi condamnările secrete sunt practici din epoca lui Stalin şi nu îşi au locul într-o democraţie din secolul 21 la care aspiră şi Ucraina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.