Probleme nesoluţionate între Rusia şi Republica Moldova: Rogozin şi-ar putea anula vizita la Chişinău
alte articole
Relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova înregistrează noi tensiuni. În decembrie expiră termenul de valabilitate al acordului dintre Moscova şi Chişinău cu privire la livrările de gaz în Republica Moldova şi tranzitul acestuia spre Europa. Negocierile în vederea prelungirii contractului au intrat într-un punct mort, fapt ce ameninţă cu un nou 'război al gazului'. În afară de aceasta, au rămas în suspensie şi negocierile cu Chişinăul referitoare la deschiderea unui consulat general al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Potrivit cotidianului rus Kommersant, din cauza tuturor acestor divergenţe, vizita la Chişinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, programată pentru mijlocul lunii noiembrie, stă sub semnul întrebării.
Potrivit unor surse diplomatice ale Kommersant, iniţial era planificat ca Rogozin să vină la Chişinău în perioada 15-17 noiembrie. În prima zi, oficialul rus ar fi urmat să participe la Forumul economic ruso-moldovenesc, iar în a doua - la reuniunea Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică. Acum, însă, aceste planuri au fost modificate. Surse diplomatice de la Chişinău afirmă că Rogozin va veni în capitala Republicii Moldova doar în 16 noiembrie, va pleca a doua zi la Tiraspol, de unde se va întoarce la Moscova. Între timp, surse de la Moscova nu exclud nici posibilitatea ca această vizită să nu mai aibă loc.
Prima şi ultima dată când Rogozin a vizitat Chişinăul a fost în luna aprilie, în calitate de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria şi de copreşedinte al Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti, desfăşurând la acea dată negocieri destul de reuşite cu premierul Vlad Filat. De atunci, însă, în relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au acutizat două probleme care complică în mod serios dialogul: reglementarea transnistreană şi cea a gazului.
Chişinăul a fost pus de gânduri de ultimele declaraţii ale Moscovei cu privire la reglementarea conflictului de pe Nistru. Diplomaţi ruşi, între care şi ambasadorul pentru misiuni speciale Serghei Gubarev, nu au exclus posibilitatea recunoaşterii independenţei transnistrene, iar ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, a acuzat Chişinăul de 'lipsă de flexibilitate'. După ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova a adus la cunoştinţa Moscovei îngrijorarea sa, diplomaţia rusă a asigurat că 'abordarea principială a Rusiei faţă de problema transnistreană nu s-a schimbat' şi că Federaţia Rusă pleacă de la ideea 'respectării suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova'.
Însă acest lucru nu a mulţumit Chişinăul. Autorităţile moldovene, care iniţial aveau o atitudine favorabilă faţă de intenţia Rusiei de a deschide la Tiraspol un consulat general, au început să se eschiveze de la discutarea acestei probleme. 'Problema consulatului ar fi putut fi soluţionată pozitiv dacă nu ar fi existat declaraţiile echivoce ale Moscovei. Acum noi cântărim din nou toate aspectele pro şi contra, deoarece autorităţile Transnistriei ar putea interpreta apariţia consulatului ca un pas în vederea recunoaşterii independenţei', a explicat pentru Kommersat un diplomat de la Chişinău. Acesta este de părere că până la vizita lui Rogozin sau în timpul ei problema consulatului va fi rezolvată.
S-a acutizat şi problema gazului, continuă Kommersant. Republica Moldova ar dori să încheie cu Gazprom un contract pe termen de până la cinci ani şi să obţină o reducere de 30% la actualul preţ de 392 de dolari pe mia de metri cubi. La începutul lui septembrie, ministrul energeticii din Rusia, Aleksandr Novak, a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla cu o singură condiţie: dacă Republica Moldova va rezilia acordul cu UE care presupune implementarea, de la 1 ianuarie 2015, a celui de-al treilea pachet energetic. Moscovei nu-i convin prevederile acestuia privind accesul egal al producătorilor şi cumpărătorilor de gaz la infrastructură, precum şi cu privire la împărţirea Moldovagaz (Gazprom deţine aici majoritatea de acţiuni) în funcţie de tipurile de activitate.
După negocierile cu UE, premierul Vlad Filat şi ministrul energeticii al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, au obţinut amânarea implementării pachetului energetic până în 2020, lucru pe care Filat l-a adus la cunoştinţa omologului său rus Dmitri Medvedev în timpul unei discuţii telefonice avute la 22 octombrie. Se pare, însă, că acest lucru nu-i convine Moscovei. În orice caz, interlocutori ai Kommersant de la Chişinău se îndoiesc că în timpul reuniunii comisiei interguvernamentale disputa în domeniul gazului va fi soluţionată.
Între timp, surse ale Kommersant de la Moscova atenţionează că tărăgănarea unei soluţionări în această problemă ar putea duce la un nou război al gazului, asemănător celor care au mai avut loc în preajma Anului Nou cu alte ţări de tranzit şi cumpărători de gaz rusesc.
Secretarul de presă al lui Rogozin, Lidia Mihailova, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţiile Kommersant privind posibila anulare a vizitei la Chişinău. În schimb, surse diplomatice de la Moscova afirmă: dacă nu se va înregistra un acord nici pe marginea problemei consulatului, nici a problemei gazului, vizita lui Rogozin nu va avea niciun rost.