Problema "penalilor" care candidează. Raluca Prună: "Nu putem reglementa bunul simţ"

Problema "penalilor" care candidează la alegeri nu poate fi reglementată prin lege pentru că, atâta vreme cât o persoană nu este condamnată definitiv, se bucură de prezumţia de nevinovăţie, a explicat ministru Justiţiei Raluca Prună.
Andrei Pricopie
24.07.2016

alte articole

Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.07.2016

Nu se poate interzice prin lege persoanelor cercetate penal să candideze la alegeri, însă cetăţenii pot sancţiona un astfel de comportament prin votul lor, a declarat duminică, la Radio România Actualităţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Persoana care este în cursul unei cercetări penale sau al urmăririi penale şi care nu este încă o persoană condamnată este prezumată nevinovată. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislaţie, cum să spun, bunul simţ - faptul că dacă eu mă aflu într-o procedură penală ar fi bine poate să nu mă mai erijez într-un model pentru societate şi să mă prezint drept candidat care să conducă cetatea. Să conducă cetatea către ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred că modul prin care putem sancţiona acest lucru este fiecare cu votul său", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

În opinia ministrului Justiţiei, câtă vreme nu se face acest lucru şi câtă vreme în continuare persoane - fie în urmărire penală fie condamnate - se prezintă din nou în alegeri şi sunt alese "aproape că pare avantajos".

Pe de altă parte, Raluca Prună a făcut şi precizări despre asigurarea, în perioada următoare, a unui cadru legislativ pentru a se putea confisca produsul infracţiunii.

"Tot la nivel de legislaţie, urmează să decidem ca pentru anumite infracţiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscală, unde de altfel se lucrează la modificarea legii, să ne asigurăm că în măsura în care se plăteşte prejudiciul în integralitate şi se dă înapoi produsul infracţiunii nu se mai antrenează o pedeapsă penală care să conducă la suprapopularea penitenciarelor şi la ţinerea persoanei în custodia statului cu nişte costuri pentru societate. (...)

Cred că, dacă îi lăsăm pe oameni liberi, deci le luăm înapoi ce au furat şi îi lăsăm să muncească, împreună cu o lecţie amară - mi-ai furat banii, ţi i-am luat înapoi şi trebuie să o iei de la un moment zero -, există premisele ca aceşti oameni să muncească în mod corect", a explicat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor