Nici vorba de amnistie sau graţiere. Raluca Prună pune lacăt subiectului

Protestele din penitenciare nu au reuşit să o determine pe Raluca Prună, ministrul Justiţiei, să dea curs graţierii sau amnistiei - un vechi deziderat al "celebrităţilor" ajunse după gratii.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.07.2016

Deţinuţii care sperau la o lege a amnistiei şi graţieri pot să-şi pună pofta-n cui. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu intenţionează să facă niciun pas în această direcţie, în ciuda presiunii publice la care a fost supusă pe fundalul protestelor din penitenciare şi a campaniilor media pe această temă.

"Am simţit o foarte mare presiune. De altfel, presiunea a fost şi publică. Nu am de gând să propun niciun fel de măsură de graţiere şi de amnistie. De ce? Pentru că asta nu ar rezolva cauza. Noi avem o problemă de condiţii în penitenciar şi presupunând prin absurd că mâine toată lumea ar ieşi din penitenciar, condiţiile rămân aceleaşi.

Şi sistemul judiciar din România va continua să condamne persoane care se vor duce în aceleaşi condiţii şi vor avea exact aceleaşi probleme", a declarat joi seară, la Digi 24, ministrul Raluca Prună, citată de Agerpres.

Soluţia problemelor din penitenciare nu este graţierea, în opinia ministrul Justiţiei, ci mai degrabă identificarea şi apoi rezolvarea cauzelor care au condus la situaţia actuală.

"Soluţia este să umblăm la cauze, cauzele sunt multiple, sunt nişte cauze de sistem şi am să deschid această dezbatere în care cred că-i datorez publicului din România cifre, ca să încetăm cu miturile urbane. Se spune, de exemplu, că avem cele mai mari pedepse din Uniunea Europeană. Fals, nu este aşa.

Se mai spune că avem cea mai mare populaţie carcerală din Uniunea Europeană. Şi acest lucru este inexact, suntem în media europeană. Ceea ce avem este un deficit de locuri în penitenciare. De ce avem asta? Din cauza faptului că, în 26 de ani, în afară de strategii, mare lucru nu s-a făcut", a punctat Raluca Prună.

Cât despre faptul că nemulţumirile persoanelor aflat în detenţie şi-au găsit ecou în clasa politică, Raluca Prună a apreciat că politicienii sunt datori să asculte doleanţele tuturor cetăţenilor, inclusiv ale celor care execută o pedeapsă privativă de libertate.

"N-am văzut, ca cetăţean, aşa o aplecare teribil de mare a politicienilor cu privire la condiţiile din penitenciare cum văd acum, când, din păcate, unii dintre politicieni sunt ei înşişi subiecte de drept penal şi sunt ei înşişi cei care ajung acolo să vadă pe pielea lor care sunt condiţiile", a precizat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor